Salariile profesorilor vor creste cu 9%, de la 1 octombrie

Data publicarii: 24-10-2008 | Economie

Salariile profesorilor vor fi majorate cu 9%, de la 1 octombrie, datorita faptului ca au crescut valoarea produsului intern brut si productivitatea muncii, a anuntat Ministerul Educatiei.

Potrivit ministerului, daca indicatorii macroeconomici nu ar fi crescut, majorarea ar fi fost de doar 6 procente, asa cum s-a intamplat la 1 aprilie 2008.

Majorarea de 9% este considerata de Ministerul Finantelor ca fiind conforma cu bugetul pe 2009, in conditiile in care, pe 2 octombrie, ministrul de resort, Varujan Vosganian, declara, in fata valului de solicitari pentru cresteri de 50% a salariilor, ca acestea ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009. Aceasta ar insemna, potrivit lui Vosganian, incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si chiar punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene.

Curtea Constitututionala a decis, saptamana trecuta, ca legile privind marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca sunt constitutionale.

Cele doua legi se afla pe masa presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: