O familie germana din 12 nu isi poate plati datoriile, care ajung la 36.000 de euro de persoana

Data publicarii: 24-10-2008 | International

Trei milioane de familii din Germania - adica una din douasprezece - sunt indatorate peste posibilitati si incapabile sa isi achite cheltuile curente, suma medie datorata fiind de 36.000 de euro, a anuntat Institutul de Statistica din Germania, citat de presa germana.

Problema supraindatorarii populatiei ocupa spatii largi in mass-media germana. Site-ul televiziunii ZDF scrie ca fiecare a douasprezecea gospodarie este prinsa in "capcana datoriilor". Astfel, trei milioane de gospodarii sunt indatorate peste posibilitati - dublu fata de anii '90, iar alte 1,2 milioane sunt amenintate de insolvabilitate. 

Institutul National de Statistica al Germaniei a identificat trei cauze principale care stau la baza fenomenului: somajul (30%), divorturile sau moartea partenerului (14%) si problemele de sanatate (10%).

Aproape jumatate (44%) dintre oamenii care traiesc singuri nu isi pot plati datoriile, iar categoria de varsta care are cele mai mari probleme financiare este cea de 35-45 de ani, cu peste 30 de procente. Tinerii cu varste sub 25 de ani au in principal datorii la companiile de telefonie mobila si fixa.

In medie, datoriile se ridica la 23.000 de euro pe persoana (sau 36.000 daca se calculeaza si datoriile pentru imobiliare), in timp ce 56% dintre cei indatorati castiga numai 900 de euro pe luna, potrivit Institutului de Satistica.

"Fenomenul nu se rezuma numai la categoriile defavorizate, ci la toate nivelurile societatii", a avertizat Roderich Egeler, presedintele Institutului de Statistica, citat de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

In 2007 s-au prezentat in fata tribunalelor peste 100.000 de oameni care cereau sa le fie ridicata obligativitatea de plata. Din 1999, persoanele fizice cu datorii pot deschide in instanta germana o procedura de insolvabilitate prin care sa solicite stergerea datoriilor din motive de incapacitate de plata. Procedura este insa deosebit de complexa si poate dura pana la sase ani, timp in care persoana in cauza primeste bani pentru a trai la limita subzistentei. 

Nici in sectorul privat lucrurile nu stau mai bine, scrie Sueddeutsche Zeitung. Pentru 2009 se prognozeaza, pentru prima oara in ultimii cinci ani, o crestere a numarului de companii insolvabile. Anul urmator vor da faliment peste 30.000 de firme, arata cotidianul german, care citeaza datele Institutului de Statistica.

Berliner Zeitung ofera si o posibila explicatie pentru numarul mare de familii care sunt in incapacitate de a-si plati datoriile. Potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Germania este tara cu cea mai accentuata crestere a numarului celor afectati de saracie si cu cea mai inegala distributie a veniturilor in perioada 2000-2005.

Cresterea la 16% a celor care sunt afectati de saracie (adica cei care au un venit lunar mai mic decat jumatate din salariul minim pe economie) au dus la polarizarea societatii si la adancirea prapastiei dintre cei saraci si cei bogati, ale caror venituri au crescut nejustificat de mult.  

OCDE considera ca principala cauza este somajul, in Germania existand cu 50% mai multe gospodarii cu cel putin un somer decat in restul tarilor OCDE. Rata crescuta a somajului este cauzata de protectionismul social excesiv. Somerii se bucura, prin intemediul programului Hartz IV, de ajutor social si o serie de alte facilitati extrem de confortabile, elemente care nu incurajeaza somerii sa isi caute un loc de munca.

Mai multe sindicate au cerut Guvernului german un plan de actiune impotriva saraciei: "Oamenii se intreaba de ce se poate face rost de 500 de miliarde de euro pentru salvarea unor banci, iar pentru demararea unui program eficient pentru combatarea saraciei nu exista niciodata fonduri sau disponibilitate", au atras atentia liderii sindicali, citati de Berliner Zeitung.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: