Imprumuturile bancare, la cea mai mica valoare din ultimii 30 de ani

Data publicarii: 24-10-2008 | International

In al doilea trimestru din 2008 piata imprumuturilor bancare la nivel global s-a diminuat cu 3%, potrivit unei analize a Bank for International Settlements (BIS), organizatie cu sediul in Basel, iar pentru trimestrul trei al anului analistii se asteapta ca scaderea sa fie si mai dramatica.

Este cel mai mare declin din ultimii 30 de ani, suma imprumutata scazand cu 1,1 trilioane de dolari, pana la 39,1 trilioane dolari. Tarile care au avut cel mai mult de suferit sunt Statele Unite, Marea Britanie si cele din Europa Occidentala, unde diminuarile au fost de 7%.

Alte perioade cu scaderi semnificative au fost in 2001, pe fondul problemelor dot-com, cand imprumuturile au scazut cu 1% sau 125 miliarde dolari, si in 1998, cu o scadere de 1,2%, in urma falimentului fondului american Long-Term Capital Management.

Excepetie de la trendul general au facut pietele emergente, in special cele din Europa de Est si din America Latina, unde imprumuturile au crescut cu 117 miliarde dolari, sau 4%, in al doilea trimestru al 2008.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: