Decizia majorarii salariilor profesorilor cu 50% poate duce la scaderea ratingului Romaniei

Data publicarii: 25-10-2008 | Economie

Ratingul de tara al Romaniei ar putea fi coborat, pe fondul dezechilibrelor atrase de majorarea salariilor profesorilor, ce va duce deficitul bugetar peste 3% din PIB in 2008 si in anii urmatori, dar efectele asupra inflatiei vor fi limitate de incetinirea creditarii, spun analistii.

Adancirea deficitului bugetar peste 3% din produsul intern brut (PIB), cu impact asupra investitiilor in Romania, este unul din indicatorii decisivi care pot duce la scaderea ratingului de tara, spun analistii.

"Va fi din ce in ce mai greu sa ajungem la un deficit bugetar sub 3%, probabil se va situa intre 3,5% si 4%, deci apare probabilitatea unei scaderi a ratingului de tara, mai ales ca nevoia de finantare este foarte mare in cazul tarilor din Europa de Est", crede seful departamentului de cercetare al Bancpost, Dan Bucsa, care nu exclude extinderea presiunilor de crestere a salariilor si la nivelul altor sectoare bugetare.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, spune ca o astfel de decizie va atrage si alte consecinte, care se vor reflecta tot in deficitul public, "principala ingrijorare a agentiilor de rating".

"Agentiile de rating au in vedere ca principala vulnerabilitate in cazul Romaniei presiunea asupra bugetului. Nu a fost cea mai buna solutie, avand in vedere contextul international. Avem deja perspectiva negativa (de la S&P si Fitch, n.r.), iar decizia va starni ingrijorari sporite", a declarat Lucian Anghel.

Efectul "bulgarelui de zapada, care sa creasca din ce in ce mai mult" ar putea fi amplificat de alte revendicari ale celorlalte sectoare bugetare privind cresterile salariale, sustine Anghel.

Adancirea deficitului bugetar indeparteaza investitorii si creste costurile finantarii externe

Tarile din Europa de Est depind in mare parte de investitiile straine, care s-ar putea reduce in cazul largirii deficitului bugetar, crede economistul senior al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.

"Exista pericolul clar ca deficitul bugetar sa depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB) si, in conditiile actuale, de nervozitate maxima pe piata internationala, orice depasire a acestui prag va avea consecinte asupra investitiilor si a costurilor de finantare. Romania depinde mult de aceste fonduri si este clar ca efectul se va simti puternic", a declarat Pal.

Economistul estimeaza adancirea deficitului public peste 3% din PIB atat pentru 2008, cat si in anii urmatori, "acesta fiind principalul indicator la care se uita agentiile de rating si reactioneaza".

Daca in 2008 cresterile salariale ar putea duce la un deficit bugetar de 3,2% din PIB, pentru 2009 estimarile economistului UniCredit Tiriac Bank sunt mai pesimiste, de 3,5% din PIB, pe fondul reducerii veniturilor la buget, majorarii cheltuielilor si a unei temperari a cresterii economice.

Deficitul bugetar inflamat le poate taia investitorilor pofta pentru Romania

Reducerea cheltuielilor pentru investitii in bugetul de stat pe 2009 ar putea fi cea mai facila solutie in contextul cresterilor salariale, pentru a echilibra nivelul cheltuielilor cu cel al veniturilor, crede Lucian Anghel.

"Aprobarea acestei majorari salariale a fost cea mai buna solutie, avand in vedere contextul international. Ramane de vazut ce elemente din cheltuieli vor fi modificate, la ce cheltuieli se va renunta si sper ca nu vor fi investitiile. Depinde insa si de angajamentele pe care ni le-am luat fata de Uniunea Europeana (UE), insa partea de infrastructura trebuie sustinuta", a spus Anghel.

Totodata, decizia se suprapune cu alte cheltuieli, care vor afecta echilibrul macroeconomic, mai crede economistul-sef al BCR.

"Alegerea momentului pentru aceasta majorare nu a fost cea mai buna, pentru ca se suprapune cu alte cheltuieli din urmatoarele trei luni, ca majorarea pensiilor si a salariului minim, precum si despagubirile pentru banii depusi la CEC pentru cumpararea unui autoturism Dacia", a spus Anghel.

Majorarile salariale pun presiune asupra inflatiei,  protejata insa de incetinirea creditarii

In acest context, majorarea salariilor ar putea duce la un exces de cerere, cu impact direct asupra inflatiei, mai cred unii analisti.

"Cu toata cresterea economica, ar putea aparea efecte asupra inflatiei, iar banca centrala nu poate fi mereu un colac de salvare, nu poate asigura mereu echilibrul macroeconomic. Nu trebuie sa ne uitam tot timpul la BNR ca la un panaceu", a mai spus Anghel.

Pe de alta parte, incetinirea creditarii ar putea reduce consecintele majorarilor salariale asupra inflatiei, crede Bucsa.

"Presiunea din partea cresterii salariilor va fi din ce in ce mai mare. Leul se va deprecia, ceea ce va creea presiune asupra inflatiei. Cu toate acestea, creditarea se va restrange, deci ar putea echilibra efectul asupra inflatiei", in opinia analistului.

Cu toate acestea, unii analisti considera ca incetinirea consumului ar putea duce chiar la temperarea inflatiei, in ciuda cresterilor salariale.

"Excesul de surse duce la un exces de cerere, dar, in principiu, ne asteptam la o decelerare a consumului. Efectul cresterii salariale vine in contradictie, insa exista forte mult mai puternice care sa contrabalanseze aceste consecinte, cum ar fi incetinirea creditarii", a mai spus Rozalia Pal.

Agentia de rating Fitch a modificat de la stabila la negativa perspectiva ratingului Romaniei la inceputul acestui an, la doar cateva luni dupa ce Standard & Poor's a luat o decizie similara, motivata, in principal, prin largirea deficitului de cont curent si politica fiscala prea relaxata. In acelasi timp, agentia de rating Moody's a pastrat perspectiva stabila pentru ratingul de tara al Romaniei.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, vineri, legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, dupa ce aceasta fusese contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, care a hotarat insa ca legea nu incalca prevederile Constitutiei.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, spune insa ca legea ar putea fi anulata printr-o ordonanta de urgenta.

"In prima sedinta de Guvern vom analiza posibilitatea emiterii unei ordonante de urgenta pentru anularea Legii salarizarii profesorilor, intrucat nu exista surse de finantare pentru sustinerea majorarii salariilor in invatamant cu 50%", declara Campeanu, vineri, precizand ca este propriul punct de vedere si nu reflecta pozitia Guvernului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: