Reprezentantii mediului de afaceri considera ca profesorii slab pregatiti ar trebui concediati

Data publicarii: 25-10-2008 | Economie

Reprezentantii mediului de afaceri considera ca promulgarea legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice va avea consecinte grave daca guvernul nu gaseste solutii eficiente pentru stabilizarea bugetului, iar una dintre acestea ar fi concedierea profesorilor slab pregatiti.

"Presedintele Traian Basescu nu avea motive legale sa nu promulge legea salariilor. In plus, cu totii stim ca profesorii au salarii de mizerie, care trebuiau majorate. Daca, insa, marirea lefurilor profesorilor va duce la cereri salariale din partea tuturor categoriilor de bugetari, s-ar pune o presiune uriasa asupra bugetului, ceea ce va duce la cresterea impozitelor si amanarea investitiilor in infrastructura", comenteaza avocatul Gabriel Biris, de la firma de avocatura Biris&Goran.

Biris crede ca aceste presiuni salariale ar putea fi benefice, daca ar obliga guvernul sa eficientizeze sectoarele bugetare si administratia publica. "Este insa foarte putin probabil ca se va intampla asa ceva", mai spune Biris.

Si reprezentantii angajatorilor cred ca punerea in aplicare a legii trebuie sa se faca intr-un context mai amplu. "Trebuie sa se umble rapid la performanta sistemului. Profesorii sunt cu cel putin 25-30% mai multi decat este necesar. Reforma inseamna si reducerea numarului de profesori si marirea normelor profesorilor. Reformarea sistemului de educatie prin reducerea numarului de profesori ar da un exemplu celorlalte categorii de bugetari: vreti bani mai multi, atunci fiti pregatiti pentru reforme in directia eficientei!" spune George Butunoiu, de la GB Executive Search, firma de HR.

Pe de alta parte, sunt si pareri care se refera la majorarea salariilor ca la o decizie iresponsabila si populista, pe de o parte pentru ca va fi sursa unui dezechilibru fiscal grav, pe de alta parte pentru ca se va face uniform. "Desi cresterea salariilor profesorilor era necesara, o crestere uniforma a tuturor salariilor, fara discernamant si fara nici o legatura cu performanta e o prostie fara margini. Legea va avea numai urmari negative. Cresterea salariala va fi repede uitata mai ales in iuresul care va urma si care va inghiti cea mai mare parte a ei", spune Adrian Stanciu, de la Human Synergistics, firma de consultanta in management.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, ca a promulgat legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: