Ciclul de 79 de ani al economiei: pe 24 octombrie 1929 a inceput Marea Depresiune

Data publicarii: 25-10-2008 | International

Cu 79 de ani in urma, pe 24 octombrie, marile ziare ale vremii anuntau scaderi dramatice ale indicelui Dow Jones, moment considerat de istoricii economici ca fiind inceputul Marii Depresiuni, sau a Crahului bursier.

Ca si acum, criza din 1929 venea pe fondul unei cresteri sustinute a economiilor din tarile dezvoltate si o marire puternica a consumului, iar epicentrul ei a fost tot Wall-Street-ul.

Intrata in istorie ca Joia Neagra, data de 24 octombrie 1929 a marcat prima zi de scaderi nemaintalnite ale bursei americane si instalarea panicii in randul investitorilor din intrega lume. In acea zi, crahul bursei din New York a fost provocat de vanzarea a 12 800 800 de actiuni (in zilele obisnuite nu se vindeau decat 8 200 000 de actiuni, cel mult), carora le-a scazut drastic pretul.

Criza economica a avut efecte devastatoare, atat in tarile puternic industrializate cat si in cele mai putin dezvoltate, ale caror economii depindeau in cea mai mare masura de exporturile de materii prime. Nivelurile comertului mondial au scazut rapid, la fel cum au scazut de altfel si veniturile personale, veniturile bugetare si profitul din afaceri.

Orasele din intreaga lume au suferit puternic de pe urma crizei, in special cele care depindeau de industria grea. Activitatea in constructii a fost practic oprita. Zonele rurale au suferit de pe urma scaderii preturilor marfurilor agricole cu 40 - 60%. Mineritul si exploatarea lemnului au avut probabil cea mai dramatica scadere, deoarece cererea scazuse puternic iar alternativele de reangajare ale muncitorilor mineri sau forestieri erau reduse.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: