Romexterra: Angajatii din banci nu-si vor mai parasi firma la prima frustrare

Data publicarii: 25-10-2008 | HR/Cariere

Bancile isi vor mentine nivelul de personal existent in prezent si pe parcursul anului viitor, urmand sa recruteze doar pentru a acoperi fluctuatia de personal, potrivit directorului de resurse umane al MKB Romexterra Bank, Carmen Raicu.
"Institutiile bancare nu vor mai manifesta intentii de extindere pe parcursul anului 2009 si vor face recrutari doar pentru a acoperi posturile vacante generate de fluctuatia de personal", afirma Raicu. Potrivit acesteia, salariile din sistemul bancar vor creste cu 15% anul viitor, valoare situata la acelasi nivel cu avansul prognozat pentru piata generala, ceea ce inseamna o usoara incetinire a cresterii salariale, spune directorul HR.

Directorul de resurse umane identifica pe piata tendinta bancilor de a recruta tineri absolventi pentru programe de internship, care urmeaza sa fie angajati in cadrul companiei si promovati din interior pe posturi de specialisti. Aceasta tendinta, corelata cu situatia de criza, va duce la o stabilizare a pietei de resurse umane din sistemul bancar si o reducere a fluctuatiei de personal, care in acest moment se situeaza la circa 25%.

"Schimbarea de strategie in resurse umane din banci, reprezentata de faptul ca nu mai avem drept tinta de recrutare personalul inalt calificat, ci ne bazam pe pregatirea specialistilor si promovarea lor din interior va determina o reducere a fluctuatiei de personal, o stabilizare. Specialistii nu isi vor mai gasi de lucru atat de usor si nu isi vor mai permite sa paraseasca firma la prima frustrare", explica directorul de resurse umane al MKB Romexterra Bank.

Schimbarile de pe piata muncii, asteptate de anul viitor, vor avea si efectul benefic de crestere a performantei individuale, in situatia in care specialistii nu vor mai avea conditii pentru a migra intre companii si se vor axa pe promovarea interna in bancile in care lucreaza sau pe dezvoltarea pe laterala.

"Orientandu-se spre o stabilitate pe termen mai lung, specialistii se vor plia culturilor organizationale ale companiilor, bazate pe performanta. Daca piata de munca nu mai e atat de accesibila, vor incerca sa avanseze in cadrul aceleiasi organizatii. A fost o perioada in care piata muncii a fost a angajatorului, apoi o perioada in care a apartinut angajatului, 2009 va reprezenta un moment de echilibru", spune Carmen Raicu.

Situatia de criza pe plan mondial va genera o intoarcere a specialistilor romani care lucreaza in strainatate, considera directorul de resurse umane al companiei. "Acesta este un lucru bun. Desi va ridica pachetele de compensatii si beneficii, va creste si performanta si calitatea muncii", explica aceasta.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: