Sefii bancilor islamice cred ca actuala criza financiara le va consolida afacerile

Data publicarii: 27-10-2008 | International

Criza financiara mondiala reprezinta un prilej de consolidare pe plan international a sistemului bancar islamic bazat pe Sharia, legea islamica ce interzice dobanda, dar permite castigul, au spus bancherii reuniti sambata in cadrul unui forum in Arabia Saudita, relateaza Reuters.

Pana in prezent, criza mondiala a creditelor a avut un impact redus asupra bancilor islamice, desi ieftinirea bunurilor imobiliare si a materiilor prime si temperarea cresterii economice incepe sa afecteze si acest sector.

Cu toate acestea, bancherii prezenti la forumul pe tema efectelor crizei financiare asupra bancilor islamice mizeaza pe o consolidare a sectorului bancar islamic.

"Sectorul financiar islamic trebuie sa fructifice oportunitatea oferita de criza financiara mondiala", a spus presedintele Islamic Development Bank (IDB) din Jeddah (Arabia Saudita), Ahmad Ali.

"Ar trebui formate banci de investitii globale care sa functioneze dupa modelul islamic si care sa ofere lumii o noua viziune si un mod diferit de gestionare a activelor, de investire a bogatiei si de creare de produse", a adaugat el.

Sistemul financiar islamic interzice dobanda si investitiile in companii din sectoare care au de a face cu producerea de bauturi alcoolice, pornografia sau jocuri de noroc. Tranzactiile sunt garantate prin active, in general imobiliare sau marfuri, pentru ca Sharia cere ca tranzactiile sa aiba ca suport activitati din economia reala.

Exista peste 300 de institutii financiare islamice in lume, iar sectorul este evaluat la aproximativ 1.000 miliarde dolari, ceea ce reprezinta o parte mica din valoarea sectorului bancar traditional din lume.

Sistemul financiar bazat pe Sharia a fost sustinut de cererea in crestere din partea exportatorilor de petrol din Orientul Mijlociu, dornici sa investeasca in active care respecta principiile islamice.

Saleh Kamel, presedintele Consiliului General al Bancilor Islamice, a apreciat ca actuala criza mondiala arata ca Islamul este "a treia cale", dupa esecul marilor ideologii.

"Poate ca prin intermediul crizei, care reprezinta un mare rau pentru lume, Dumnezeu ne va indruma pe calea moderatiei", a spus Kamel.

"Comunismul a esuat, capitalismul a esuat si doar acum aceste esecuri incep sa fie recunoscute", a adaugat Kamel.

NewsIn