Bucurestiul, locul 32 in indexul oraselor cu potential de crestere. Budapesta pe locul 3

Data publicarii: 27-10-2008 | Afaceri

Cu 30 de ani in urma, Shenzhen din China era putin mai mult decat un obscur oras de pescari. Dupa 20 de ani devenise un centru portuar mediu, important in regiune. Acum, in Shenzhen sunt incarcate mai multe nave decat in Dubai, New York si Tokyo la un loc potrivit datelor American Association of Port Authorities. Totodata, aici este a doua mare bursa chinezeasca.

Cresterea meteorica a Shenzhen-ului este legata de dezvoltarea puternica a economiei chinezesti, dar este ilustrativa si pentru modul in care globalizarea transforma orase secundare sau insignifiante in mari centre comerciale ale lumii. Shenzhen ocupa locul 10 intr-un clasament al oraselor din pietele emergente publicat de Forbes pe baza datelor culese de MasterCard.

Worldwide Emerging Markets Index a masurat 65 de orase din 30 de piete emergente ale lumii. Analistii au folosit opt criterii pentru intocmirea sa: mediul de afaceri, cresterea economica, protectia investitiilor si a investitorilor, serviciile financiare disponibile cu accent asupra a patru instrumente financiare complexe. In elaborarea indexului au fost relevante si caile de acces spre oras si catre alte orase, dezvoltarea aeroporturilor, porturilor si a soselelor, cat de educata este populatia, calitatea vietii si siguranta cetateanului. 

Bucurestiul ocupa locul 32 in acest Index, fiind inclus in categoria oraselor cu mari oportunitati de profit pentru companii dar cu o importanta locala. In aceasta categorie intra orasele in care riscurile sunt considerate a fi mari, insa direct proportionale cu profiturile. Tot aici sunt incluse Ankara, Jakarta sau St. Petersburg.

In fruntea clasamentului se afla Shanghai (China), urmat de Beijing (China), Budapesta (Ungaria), Kuala Lumpur (Malaezia), Santiago (Chile), Guanghzou (China), Mexico City (Mexic), Varsovia (Polonia), Bangkok (Tailanda), Shenzhen (China).

De observat ca in Top 10 sunt nu mai putin de 3 orase din China. De asemenea, Budapesta ocupa locul trei, fiind saltat de siguranta mediului de afaceri, de conditiile de viata si de deschiderea regionala si globala. Sofia este cu doua pozitii deasupra Bucurestiului, pe locul 30.

Raportul integral aici http://www.mastercard.com/us/company/en/insights/pdfs/2008/MCWW_EMI-Report_2008.pdf

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: