Scad pretentiile candidatilor la interviu

Data publicarii: 27-10-2008 | HR/Cariere

Diminuarea activitatilor de recrutare in contextul crizei ar putea avea un efect pozitiv asupra atitudinii candidatilor, la joburi, acestia devenind mai responsabili si mai putin pretentiosi, potrivit specialistilor in executive search.

"S-ar putea sa asistam la echilibrarea pietei fortei de munca in mod fortat. De asemenea, vom asista si la moderarea cerintelor candidatilor. Pe masura ce se vor face restructurari sau stopari de angajari, se vor diminua cerintele si, mai mult decat atat, va reveni 'seriozitatea' candidatilor, dar, si aceasta, fortata de imprejurari", spune Daniela Necefor, managing partner al Total Business Solutions.

Numarul de angajari va scadea in perioada care urmeaza, apreciaza specialistii in recrutare. Potrivit acestora, companiile vor pune accentul mai mult pe retentie si, mai ales, pe performanta.

"Cu siguranta, firmele vor acorda mai multa importanta masurilor de retentie de personal, programelor de perfectionare si dezvoltare pentru angajatii lor, masurilor active de ocupare si de recalificare", este de parere Irina Manolescu, executive director pentru compania de consultanta in resurse umane Career Solutions International. Pe fondul diminuarii intentiilor de angajare din mai multe domenii, candidatii ar putea deveni mai seriosi si mai atenti in relatia cu firmele de recrutare sau cu viitorul angajator.

"Vedem ca solicitarile din partea bancilor sunt in descrestere, ca si cele ale companiilor farmaceutice. Anul trecut si in urma cu doi ani am vazut cresteri uriase si expansiuni cu banci, care si-au deschis noi sucursale si au vanat, in mod agresiv, talente pe care sa le angajeze in aceste filiale. Dar, in acest an, observam o incetinire", afirma Steven Moroz, country manager al companiei de recrutare Hudson. Potrivit acestuia, daca, in trecut, firma a primit foarte multe solicitari din domeniul sanitar, mai ales pentru reprezentanti medicali, in acest an, astfel de solicitari au fost sistate.

De asemenea, spre deosebire de anii precedenti, firmele vor fi mult mai atente la ofertele salariale, nu vor mai oferi oricat pentru a avea angajatii pe care ii doresc, astfel incat, candidatii nu vor mai ridica pretentii exagerate, sunt de parere specialistii in recrutare. Potrivit lui George Butunoiu, specialist in executive serach, angajatii din Romania nu vor mai obtine cu usurinta salariile pe care le-ar fi obtinut in urma cu doua luni.

Pe fondul planurilor de dezvoltare masive din partea multor jucatori din piata, s-a ajuns, uneori, ca salariul unui angajat din structura de management a anumitor banci sau investitori in imobiliare sa se tripleze in termeni reali, fara ca sa existe o crstere de responsabilitati corespunzatoare, spune Alexandru Talmazan, managing partner al companiei de executive search Wrightson. "Au existat noi jucatori care, la intrarea pe piata, au oferit pachete salariale disproportionate doar pentru a atrage angajati din banci cu reputatie foarte buna. In aceste conditii, ma astept ca maririle salariale din anul 2009 sa fie corelate doar cu rata inflatiei", spune Talmazan.

Business Standard