Strauss-Kahn revine in prim-plan ca director FMI, dupa scandalul sexual in care a fost implicat

Data publicarii: 27-10-2008 | International

Acordarea unui credit de 16,5 miliarde de dolari Ucrainei si anuntarea unui ajutor "substantial" Ungariei i-au oferit duminica directorului general al FMI, Dominique Strauss- Kahn, ocazia de a da pagina unei legaturi extraconjugale, scandal care i-a pus in umbra activitatea, comenteaza AFP.

La mai putin de 24 de ore dupa ce Consiliul de Administratie al Fondului Monetar International i-a reprosat fostului ministru francez ca a comis "o greseala grava de judecata", acesta a anuntat personal noi pachete de ajutoare acordate de FMI, afisandu-se clar la conducerea institutiei.

Strauss-Kahn, care a fost achitat de orice acuzatie de abuz de putere in dosarul unei legaturi consensuale, de scurta durata, cu o directoare ungara din FMI, a depus toate eforturile pentru a minimaliza ecoul pe care l-a avut aventura sa, care a ocupat prima pagina in ziarele din lume, dar nu a generat interes la Washington, unde locuieste si unde toata atentia este concentrata pe alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Legatura, datand din luna ianuarie a fost dezvaluita de Wall Street Journal, iar Consiliul de Administratie al FMI a lansat o ancheta in acest dosar, incheiata o saptamana mai tarziu. Strauss-Kahn nu a facut decat o declaratie publica pe acest subiect, prezentandu-si scuzele personalului institutiei pe care o conduce.

"Este foarte competent in functia sa" si FMI va continua colaborarea cu el, a anuntat sambata decanul consiliului, Shakour Shaalan, subliniind ca decizia de a-l absolvi de orice vina a fost luata in unanimitate.

Strauss-Kahn, considerat drept una dintre cele mai competente personalitati europene in materie de economie, conduce FMI din septembrie 2007, iar mandatul sau va expira in 2012. Foarte prezent dupa izbucnirea crizei financiare, in luna septembrie, el si-a inmultit avertismentele si a luat decizii delicate, ca acordarea unui credit de 2,1 miliarde de dolari Islandei, prima tara din Europa de Vest care care beneficiaza de o astfel de masura dupa Marea Britanie, in 1976.

El a avertizat ca FMI este dispus sa flexibilizeze conditiilede acordare de ajutoare, "in fata celui mai periculos soc financiar de pe pietele dezvoltate din anii '30". Inca din 17 octombrie, cu o zi inainte ca Wall Street Journal sa scrie despre legatura sa extraconjugala, Strauss-Kahn a precizat ca FMI este dispus sa ajute mai multe tari emergente afectate de criza lichiditatilor si de prabusirea preturilor materiilor prime.

Cu cateva zile inainte, el le ceruse tarilor care isi pot permite sa adopte planuri de relansare bugetara pentru a contracara amenintarea unei recesiuni mondiale, dupa ce a salutat planul de actiune din Zona euro.

Interventiile sale din prima linie coincid cu o recastigare a legitimitatii FMI, catre care se indreapta din nou tarile aflate in dificultate, in conditiile in care institutia s-a confruntat in ultimii ani cu defectarea unor state care nu au vrut sa se supuna conditiilor sale pentru a obtine credite.

Argumentele lui Strauss-Kahn, care pledeaza pentru reglementari mai stricte, au fost confirmate de contextul crizei, care a fost declansata de spargerea unei bule imobiliare si a creditelor cu grad ridicat de risc. "Este un esec al teoriei potrivit carora piata se echilibreaza singura", subliniase la inceputul lunii Strauss-Kahn.

NewsIn