S & P a scos Romania din categoria statelor cu calificativ investment grade

Data publicarii: 28-10-2008 | Economie

Decizia de luni a agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, de coborare cu o treapta a ratingurilor, scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie.

S & P motiveaza, de altfel, decizia de revizuire a ratingului prin ingrojorarile legate de accesul la finantare a Romaniei, facand urmatorul pas dupa coborarea, in noiembrie 2007, a perspectivei ratingului Romaniei de la "stabila" la "negativa".

Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'.

In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt.

Ratingurile Romaniei au perspectiva negativa.

"Coborarea reflecta riscurile in crestere pentru economia Romaniei, ca urmare a datoriei mari si in urcare a sectorului privat si dependenta care decurge de surse de finantare straine din ce in ce mai nesigure", a declarat analistul S&P, Marko Mrsnik.

Analistii de la S&P comenteaza ca, in absenta oricaror masuri semnificative din partea decidentilor, economia Romaniei s-a supraincalzit si se confrunta cu un exces de creditare, proces alimentat de cresterea rapida a creditului neguvernamental, intr-un ritm anual care a ajuns in septembrie la 50,5%.

De asemenea, cresterea semnificativa a consumului intern a contribuit la accentuarea presiunilor salariale si la adancirea deficitului de cont curent la 14% din produsul intern brut (PIB) in 2007, mai ales ca urmare a avansului puternic al importurilor, potrivit agentiei de rating.

"Decidentii nu au atacat aceste provocari economice din ce in ce mai importante, in contextul in care atentia s-a mutat inspre alegerile generale care urmeaza, ceea ce a sporit antagonismele si lipsa de cooperare din mediul politic", a comentat Marko Mrsnik.

Analistii de la S&P subliniaza ca autoritatile romane au optat pentru politici fiscale si de venituri expansioniste inainte de alegeri, tocmai cand conditiile de finantare au devenit dificile de pe plan mondial, ceea ce a accentuat progresiv riscurile economice, mai ales pe fondul indatorarii ridicate a sectorului privat.

"Romania este vulnerabila intr-un scenariu de oprire brusca, in care intrarile de capital ar disparea sau chiar ar avea loc iesiri, ceea ce ar necesita o ajustare drastica a economiei reale si ar provoca o deteriorare substantiala si sustinuta a echilibrului bugetar, in conditiile cresterii deficitului si a concretizarii slabiciunilor din sectorul financiar", avertizeaza Mrsnik.

De altfel, perspectiva negativa asociata ratingurilor Romaniei reflecta posibilitatea unei noi coborari a calificativelor, in conditiile in care o inasprire a conditiilor externe de finantare ar putea determina o temperare semnificativa a cresterii economice, afectand negativ rezervele valutare si inrautatind evolutia fiscala. 

"Bonitatea Romaniei ar putea creste in cazul reducerii riscurilor ce rezulta din conditiile externe de finantare, imbunatatirii vizibile a guvernarii tarii si daca se aplica un mix mai coerent de politici dupa alegeri, toate aceste conditii putand sa contrabalanseze altfel probabila crestere a datoriei si deficitelor publice", a mai spus analistul de la Standard & Poor's.

Romania are rating 'BBB' de la Fitch si 'Baa3' de la Moody's.

Dupa decizia de coborare a ratingurilor, leul s-a depreciat peste 7 bani (2%) in mai putin de jumatate de ora, pana la 3,7650 lei/euro, insa ulterior a recastigat o parte din terenul pierdut, fiind cotat cu 3,73 lei/euro in jurul orei 18.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: