Vosganian: Decizia S & P este extrem de periculoasa si ar putea contribui la reducerea investitiilor

Data publicarii: 29-10-2008 | Economie

Scaderea ratingului Romaniei este o decizie "extrem de periculoasa", ce ar putea reduce drastic intrarile de capital si ar putea afecta sustenabilitatea deficitului de cont curent, intensificand dezavantajele Romaniei identificate de S & P, a spus ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Astfel de decizii sunt extrem de periculoase, putand exacerba trendurile mentionate de agentia de rating, respectiv reducerea drastica a intrarilor de capital si sustenabilitatea deficitului de cont curent, in conditiile in care Romania a manifestat o rezistenta sporita la efectele recente produse de criza financiara internationala", a precizat ministrul Vosganian, intr-un comunicat de presa trimis marti.

Totodata, argumentele care au stat la baza deciziei S&P de retrogradare a Romaniei se regasesc si in cazul altor tari "in anumite situatii chiar la niveluri mai ingrijoratoare", mai spune Vosganian, care caracterizeaza anuntul agentiei de rating ca "surprinzator".

Vosganian sustine ca decizia S&P nu a luat in calcul si "evolutiile pozitive din ultimii ani" ale economiei romanesti. "in ciuda unor evaluari similare facute de aceeasi agentie pentru anul 2008, Romania si-a continuat cresterea economica", a mentionat ministrul.

Referitor la deficitul bugetar, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) sustine ca "a luat toate masurile pentru mentinerea tintei de deficit bugetar".

Reactia ministrului Vosganian vine dupa ce viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a precizat, marti, ca decizia S&P a fost "greu de anticipat", si, desi exista vulnerabilitati certe ale Romaniei, sunt argumente pe care S&P nu le-a inclus in anunt.

"Nu vad de ce Romania a fost primul stat retrogradat din grupa de tari comparate de agentia de rating S&P, in conditiile in care, desi exista vulnrabilitati, subliniate si de banca centrala in ultimii ani, sunt argumente care nu au fost incluse in anuntul agentiei de rating", a declarat Popa.

De asemenea, Popa considera ca scaderea a ratingului Romaniei sub pragul de investment grade este fara precedent pentru un stat membru al UE, in conditiile in care S&P a coborat calificativele altor tari, ca Letonia sau Lituania, dar le-a pastrat in categoria investment grade.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, la 'BBB-', ca urmare a riscurilor legate de finantare.

In schimb, agentia a mentinut ratingul 'A-3' pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Ratingurile au perspectiva negativa.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: