FMI s-ar putea gandi la solutia ultima: tiparirea de bani

Data publicarii: 29-10-2008 | International

Fondul Monetar International ar putea ajunge in curand la fundul sacului de bani, in conditiile in care numarul tarilor care solicita fonduri de ajutor este tot mai mare, astfel de cereri venind din toate colturile lumii, de la Eurpa de Est pana la America Latina, Africa si Asia, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

FMI se afla in discutii cu Pakistan, pentru un imprumut de 14,5 miliarde de dolari. Ungaria are si ea nevoie de 10 miliarde de dolari. Alte doua state care cer ajutor sunt Belarus si Serbia, facand ca mai mult de un sfert din cele 200 de miliarde de dolari aflate in depozitele institutiei sa fie deja date. 

Brad Setser, expert in transferuri de capital la Council for Foreign Relations crede ca nevoia de finantare externa a tuturor tarilor vizate de FMI ajunge la 500-600 de miliarde de dolari, suma care ar scufunda complet Fondul Monetar. Tot el spune ca Rusia, Mexic, Brazilia si India au cheltuit cumulat, in octombrie, rezerve de 75 miliarde de dolari pentru a-si sprijini monedele nationale.

Pentru a obtine lichiditati, Fondul poate emite obligatiuni cu rating "AAA", in nume propriu, pe pietele financiare. Institutia nu a apelat insa, niciodata la aceasta optiune. A preferat sa solicite depozite din partea celor 185 de state membre.

Optiunea de forta majora este de a tipari bani, prin emisiuni tip Special Drawing Rights, instrument financiar utilizat de FMI si de Banca Mondiala.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: