Asociatia Romana a Bancilor se opune eliminarii executorilor bancari din Codul de Procedura Civila

Data publicarii: 29-10-2008 | Finante-Banci

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a declarat miercuri la Cluj ca executorii bancari trebuie pastrati in Codul de Procedura Civila, deoarece ei sunt mai eficienti decat executorii judecatoresti, respectiv sunt un instrument mai util pentru banci.

"S-a dovedit in ultimii ani ca acesti executori bancari pot contribui mai bine la recuperarea debitelor clientilor pe care bancile incearca sa le recupereze. Fara a-i supara pe executorii judecatoresti, eficienta executorilor bancari pentru recuperarea creantelor bancilor este mult mai mare. Un executor bancar intai incearca sa convinga clientul sa plateasca si apoi ajunge la faza de executare silita", a declarat Radu Ghetea, in cadrul conferintei "Probleme juridice in domeniul bancar", organizata la Cluj-Napoca de Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB).

Un avantaj pe care il constituie executorii bancari se refera la lipsa comisionului, ceea ce inseamna ca banca isi recupereaza banii, avand costuri mai mici, decat in cazul in care creanta ar fi fost recuperata de un executor judecatoresc. Conform declaratiilor lui Ghetea, un avantaj ar putea avea si clientii bancii, deoarece s-ar elimina un factor de crestere a dobanzilor.

"Dobanzile pe care bancile le practica in activitatea de creditare pentru persoane fizice sau juridice ar putea fi mentinute la actualele nivele si nu vor creste probabil cu 10%. Daca se renunta la executorii bancari, va fi un element de presiune asupra dobanzilor pe care bancile le practica in relatia cu clientii", a afirmat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. Organizatia are 40 de banci membre, care angajeaza circa 400 de executori bancari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: