Volkswagen, cea mai valoroasa companie din lume doar pentru cateva ore

Data publicarii: 30-10-2008 | International

Producatorul german de automobile Volkswagen a devenit brusc marti compania cu cea mai mare capitalizare din lume, depasind ExxonMobil, dupa ce valoarea actiunilor a crescut de peste trei ori in ultimele doua zile, informeaza Reuters.

Actiunile Volkswagen au incheiat sedinta de vineri la o cotatie de 210 euro/actiune, insa s-au apreciat la peste 1.000 euro in tranzactionarile din cursul sedintei de marti si s-au stabilizat in jurul valorii de 643 euro/actiune.

Aprecierea a avut loc dupa ce Porsche, actionarul majoritar al Volkswagen, si-a anuntat intentia de a-si majora participatia in cadrul companiei la 75%.

Volkswagen a ajuns marti la o valoare de piata de 370 miliarde dolari, cu aproape 30 de miliarde mai mult decat Exon Mobile, a carei valoare este de 343 miliarde dolari.

Lucrurile s-au schimbat insa ieri cand Volkswagen a inregistrat cel mai mare declin din Europa, de 45%, dupa ce Bursa din Frankfurt a anuntat ca va reduce ponderea companiei pe indicele Dax la 10%, incepand de lunea viitoare, iar Porsche, actionarul majoritar al VW, a anuntat ca va vinde o parte din actiunile detinute pentru a nu afecta interesele investitorilor.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: