Doar 16% dintre contribuabilii romani cu drept de rambursare a TVA cer returnarea banilor

Data publicarii: 30-10-2008 | Finante-Banci

Doar 16% din cei 320.000 de contribuabili care au drept sa solicite rambursarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) fac acest lucru in Romania, a declarat, joi, presedintele Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu.

"Din aproximativ 800.000 de contribuabili, in majoritate agenti economici, 40%, respectiv 320.000, figureaza cu TVA de rambursat. Din acestia, doar 16% isi exprima optiunea de rambursare", a spus Chitoiu.

El a facut comparatie cu sistemul de administrare fiscala din Spania, unde, in timpul anului, statul acorda compensari pentru sumele de rambursat din TVA.

Pe de alta parte, Chitoiu a explicat ca, in Romania, un astfel de sistem nu ar putea fi implementat tocmai din cauza numarului mic de agenti economici care solicita aceasta rambursare.

In Spania, rambursarea TVA se face lunar, doar pentru contribuabili, restul primind decontarile semestrial sau anual.

"Este adevarat ca, in timpul anului, agentii economici din Spania primesc compensari, insa in Romania, nu ne putem asuma acest risc, in conditiile in care foarte putini dintre contrbuabili solicita o astfel de rambursare", a mai spus Chitoiu.

Persoanele impozabile au dreptul la deducerea TVA pentru bunuri livrate sau care urmeaza sa le fie livrate de catre o alta persoana impozabila sau pentru prestari de servicii, precum si in cazul achitarii TVA pentru bunurile importate, daca acestea sunt destinate desfasurarii de operatiuni scutite de TVA sau de alte operatiuni la care legislatia prevede dreptul la deducere.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: