BNR coboara, pentru prima data din iulie 2005, rezervele minime obligatorii la lei

Data publicarii: 30-10-2008 | Finante-Banci

BNR a decis scaderea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei, masura pe care nu a mai luat-o de la sedinta din iulie 2005 si a mentinut dobanda de politica monetara pentru a doua luna consecutiv, la 10,25% pe an, a anuntat, joi, banca centrala.

Decizia luata joi, de reducere a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit de la 20% la 18% intra in vigoare incepand cu perioada 24 noiembrie - 23 decembrie 2008.

BNR nu a mai luat o asemenea masura din sedinta din 8 iulie 2005, cand a hotarat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani de la 18% la 16%, aceasta crescand ulterior. Ultima schimbare aplicata RMO-urilor pentru pasivele in lei a fost decisa in iunie 2006, cand BNR a marit nivelul acestora, la 20% de la 16%. In schimb, nivelul RMO-urilor pentru pasivele in valuta nu a mai fost modificat de BNR din martie 2006, cand acesta a urcat de la 35% la 40%.

Pentru pasivele in valuta, banca centrala a decis, in sedinta de joi, 30 octombrie 2008, mentinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii, de 40%.

In privinta dobanzii de politica monetara, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea la un nivel de 10,25% pe an, pentru a doua luna consecutiv. In perioada octombrie 2007 - august 2008, BNR a aplicat sapte majorari succesive ale ratei dobanzii, insumand 3,25 puncte procentuale.

Analistii se asteptau la mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25% pe an, insa nu excludeau nici o noua urcare a acesteia, ca semnal pentru presiunile inflationiste in crestere, din cauza deciziei de majorare a salariilor si pensiilor.

In privinta rezervelor minime pentru pasivele in lei, economistii luau in calcul o asemenea decizie, care sa urce nivelul lichiditatii din piata, insa considerau ca decizia S&P de coborare a ratingului de tara reduce sansele unei astfel de hotarari din partea BNR.

BNR continua sa gestioneze lichiditatea "in vederea asigurarii unei functionari adecvate a pietei interbancare", se mai precizeaza in comunicatul institutiei.

In sedinta de joi, boardul BNR a analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat intr-o conferinta de presa in 3 noiembrie si care "evalueaza contextul macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: