BNR aduce 2 miliarde lei in plus in piata ca sa coboare dobanzile interbancare

Data publicarii: 31-10-2008 | Finante-Banci

Decizia BNR de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in moneda nationala la 18%, de la 20%, elibereaza in piata inca 2 miliarde lei, care ar putea contribui la reducerea tensiunii din piata monetara, dupa ce, in ultimele saptamani, dobanzile au ajuns si la 100%, spun analistii.

"Este o perioada de tranzitie pentru banca centrala catre creditor net si era evident ca BNR nu putea retine banii. Este normal sa injectezi bani in piata, iar reducerea la nivelul actual reprezinta un dozaj adecvat, pentru ca nu poti da drumul tuturor banilor deodata. Este o abordare graduala ce nu pune presiune pe piete", a declarat analistul Raiffesen Bank, Ionut Dumitru.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, vorbeste despre o lipsa de lichiditate in piata, care ar fi generat tensiunile din ultimele saptamani si a dus la decizia de reducere a RMO.

"S-a vazut destul de clar ca este o lipsa, nici banca centrala nu a mai atras deloc lichiditate din piata in ultima perioada. Decizia ar putea usura presiunile asupra dobanzilor de pe piata interbancara", a spus Chidesciuc.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a criticat dur parerile care sustineau ca in piata monetara romaneasca ar exista o lipsa de lichiditate, spunand ca, desi sunt bani suficienti, acestia sunt raspanditi inegal intre bancile locale, care, in contextul incert, au retineri in a se mai imprumuta intre ele.

Aproape 2 miliarde de lei ar putea intra in piata prin reducerea RMO pe lei, bani ce scad presiunea pe dobanzi 

Reducerea rezervelor minime obligatorii permite bancilor sa pastreze aproximativ 2 miliarde de lei, bani ce ar putea ajuta la o fluidizare a operatiunilor si la scaderea dobanzilor pe piata interbancara.

"Aceasta lichiditate va contribui la reducerea dobanzilor, pe o tendinta normala. Este o suma apropiata nivelului tranzactiilor de pe piata monetara intr-o luna", a mentionat Dumitru.

Pe de alta parte, Nicolae Chidesciuc este de parere ca scaderea dobanzilor depinde in continuare de evolutia pietelor internationale, insa decizia BNR ar putea crea un echilibru pe piata.

"Este posibil si sa vedem o relaxare a dobanzilor. Este greu de spus, insa, in teorie, ar trebui sa fie un pas catre scaderea acestora", a spus si traderul Millenium Bank, Ciprian Dascalu.

BNR ar putea opera noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii

Decizia BNR ar putea fi un semnal ca, in viitor, rezervele minime obligatorii vor fi reduse la un nivel mai mic, mai spun analistii.

Ionut Dumitru este de parere, ca, daca bancile vor continua sa vina catre banca centrala pentru facilitatea de credit (creditul lombard), BNR ar putea cobori si mai mult dobanzile.

"Este greu de prezis care vor fi pasii si cat de repede vor fi reduse rezervele minime, insa este evident ca intentiile BNR se indreapta si catre alte reduceri", a mai spus Dumitru.

Mentinerea dobanzii de politica monetara la 10,25%, o decizie in ton cu asteptarile

Majoritatea analistilor au mizat pe mentinerea dobanzii cheie in cadrul sedintei de politica monetara de joi la nivelul de 10,25%, ca un semnal in urma majorarii salariilor si pensiilor si a presiunilor inflationiste.

"Ma asteptam la aceasta decizie si ma bazez in continuare pe o mentinere si la prima sedinta de politica monetara de anul viitor, in contextul presiunilor inflationiste", a spus Ciprian Dascalu.

Si Nicolae Chidesciuc considera ca BNR va mentine pentru a treia oara la rand dobanda cheie la sedinta de politica monetara din 6 ianuarie 2009, pe fondul "tensiunilor destul de mari de pe pietele internationale".

Pe de alta parte, Lucian Anghel mizeaza pe o reducere a dobanzii de politica monetara la 10% la sedinta urmatoare a consiliului de administratie a BNR.

"In prezent, a fost cea mai buna solutie. Cu toate ca este nevoie de o politica monetara prudenta si anul viitor, in conditiile presiunilor de inflatie, cred ca dobanda cheie va fi redusa la 10%", a spus Anghel.

Consiliul de administratie al BNR s-a intalnit, joi, in ultima sedinta de politica monetara din acest an, in cadrul careia s-a decis mentinerea dobanzii cheie la 10,25% pentru a doua oara consecutiv, si reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei de la 20% la 18%. Tot in cadrul acestei sedinte, s-a discutat si ultimul raport asupra inflatiei, care va fi prezentat in cadrul conferintei de presa din 3 noiembrie.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a bancii centrale va avea loc pe 6 ianuarie 2009.

BNR a majorat de sapte ori dobanda de politica monetara de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent, interval in care aceasta a urcat de la 7% la 10,25%. Ultima majorare a fost facuta la sedinta de politica monetara din 31 iulie, cand banca centrala a ridicat nivelul dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 10%.

Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2008 este de 3,8%, plus sau minus un punct procentual, iar pentru 2009, banca centrala tinteste un nivel al inflatiei de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

NewsIn