Si-a convins proprii angajati sa ia credite de mii de euro pentru el

Data publicarii: 01-11-2008 | Finante-Banci

Zeci de angajati si fosti angajati de la Algenia ii acuza pe patronii firmei ca au luat credite de mii de euro in numele lor, dupa ce le-au falsificat cartile de munca. Disperati ca patronii, sotii Albu, n-au nici cel mai mic gand sa returneze sumele, oamenii au facut plangere impotriva lor la politie. Peste 70 de persoane au acum credite pe numele lor, intre 10.000 si 20.000 de euro, contractate pe 10 ani de la BCR si Volskbank. Politia i-a deschis dosar penal fostului lider al PSDR Sibiu, Albu fiind acuzat ca s-a folosit de creditele altora, in valoare totala de 800.000 de euro.

Pentru ca afacerea nu le mergea asa de bine cum si-ar fi dorit, Mihai si Eugenia Albu au pus la cale un plan ingenios si neasteptat de eficient. Cei doi s-au gandit ca pot sa deruleze afacerile firmei de confectii prin credite de nevoi personale, fara ipoteca, luate pe numele mai multor angajati ai societatii. Le-au modificat oamenilor salariile in cartile de munca si i-au convins astfel sa ii lase sa ia credite in numele lor.

Aranjamentul era simplu. Albu le promitea angajatilor salarii triple, in schimbul unui "mic" ajutor. Angajatii urmau sa ia cate unul sau mai multe credite de nevoi personale, iar banii sa ajunga direct in conturile firmei Algenia, prin intermediul economistei Mihaela Hoadrea. "M-a luat pe neasteptate. M-a chemat intr-o zi in birou si m-a intrebat daca pot sa il ajut cu ceva. Am spus ca, daca pot, il ajut si mi-a zis ca are nevoie de ceva bani sa dezvolte afacerea. Mi-a spus ca ar fi vorba de vreo cateva salarii. Cand mi-a venit hartia acasa cu cati bani a luat din banca pe numele meu, sa pic jos din picioare! Acolo, la banca, m-a pus repede sa semnez contractul si nu am apucat sa vad cati bani luasem. Nici nu am vazut banii aceia, pentru ca au mers direct la el. Este vorba de 15.000 de euro. Sotul meu nici nu stie", povesteste Irina, o fosta angajata la Algenia, dar cre prefera sa nu-si faca numele public deocamdata. "Ma tot rog de el sa achite creditul. Are si intrarzieri la rate. Ma suna recuperatorii de credite intr-una. Sunt terorizata. Ma tot minte ca luna viitoare ia nu stiu ce bani si il achita. Asa stau in stres din 2006, de cand am facut greseala sa ii dau acei blestemati de bani", a mai povestit femeia.

Zeci de oameni prostiti de Albu

Caruselul creditelor luate de la BCR si Volskbank este unul aproape fara sfarsit. Sibianulonline.ro a intrat in posesia unui tabel cu mai mult de jumatate dintre persoanele care au cazut in plasa lui Mihai Albu. In cazul fiecaruia, scenariul a fost acelasi: Albu a facut modificari in cartile de munca si a marit salariile peste noapte, pentru ca bancile sa dea sume mari pe numele celor care au acceptat sa il "ajute". Multi dintre cei care au luat credite au acceptat sa vorbeasca cu reporterul Sibianulonline.ro, dar au cerut sa nu le fie facute publice numele, pentru ca aproape toti si-au dat acceptul pentru credite, fara sa discute in prealabil cu familiile. Altii, ajunsi in pragul neputintei, au acceptat sa vorbeasca. Toti recunosc ca au fost prostiti de vicepresedintele de la Algenia. "Totul a fost pus bine pus la punct. Ne-a chemat pe rand la el in birou. Are un fler de a te convinge greu de gasit la alti oameni. S-a intamplat in octombrie 2005. Mi-a spus ca are nevoie sa il ajut cu ceva bani vreo 2-3 luni, ca vrea sa exitnda afacerile firmei si ca nu e suma mare. Habar nu am avut ca vrea 15.000 de euro. Mi-a falsificat cartea de munca pentru a primi banii. Eu aveam salariul 800 de lei atunci si a pus 2.200 in acte, ca sa imi dea banca acei bani. Ulterior am aflat de la cei care ma suna luna de luna ca am intarzieri si sa platesc rata, ca e vorba de o suma atat de mare, iar creditul este pe 10 ani", a povestit si Raluca W. Femeia a plecat in septembrie 2007 din firma si atunci i-a cerut lui Albu sa ii plateasca creditul. Raluca are acum si intarzieri de cateva luni la plata creditului. "Sunt in urma cu vreo doua luni... Vreau sa imi iau si eu casa, dar nu pot sa iau alt credit. Ma tot minte ca vinde nu stiu ce casa si imi da banii sa platesc creditul. Am mers la el de atatea ori si degeaba... Apoi am aflat ca suntem 70 de persoane in situatia mea... Singurul act pe care il am la mana ca i-am dat banii e o hartie semnata de mine si de Mihai Albu. Atata tot.... Altii insa nu au nici atat", a mai povestit Raluca W.

A luat bani si de la menajera

Albu a depasit si granitele Sibiului in cautarea de bani. Camelia D., din Brasov, i-a dat acestuia 20.000 de euro, in 2006. "Mi-a zis ca ii trebuie ceva bani si ca mi-i da repede inapoi. Am luat 20.000 de euro, cat mi-a cerut... Am mers pe incredere. Pana acum a platit ratele, chiar daca au fost intarzieri. Familia mea nici nu stie in ce m-am bagat... Am vorbit cu el sa achite creditul cum mi-a promis, dar ma tot amageste. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se poate intampla daca nu imi achita creditul...", a povestit femeia din Brasov.

Albu a reusit sa isi convinga si menajera sa ii dea o mana de ajutor, dar aceasta lucreaza in continuare la el. "Pai cum sa plec, domnule... Daca nu imi plateste creditul? Zilele acestea i-am zis sa dea banii, ca nu vreau sa fac puscarie din cauza lui. Lucrand in casa la el, am avut incredere ca face asa cum a zis. Zice ca vinde o casa. Cu totii care i-am dat banii asteptam sa faca lucrul acesta", a povestit femeia. Pana si o parte din masinile pe care Algenia le foloseste sunt luate in leasing pe numele angajatilor. Mercedes-ul pe care Albu il conduce este si acesta printre automobilele ce figureaza pe numele altor persoane care au acceptat sa il "ajute".

Amenintati cu desfacerea contractului de munca

Ca sa fie convingator pana la capat in actiunile sale, Mihai Albu le-a dat de inteles celor pe care i-a rugat sa il ajute ca, daca nu fac cum vrea el, atunci s-ar putea sa nu mai aiba loc de munca. "Nu a spus-o niciodata direct, dar mi-a dat de inteles ca daca nu iau bani din banca, o sa fiu data afara", a povestit Raluca W.

Printre cei care au refuzat sa ii dea banii se numara si Teodora Voinea. Sibianca isi aduce aminte perfect cum acesta a incercat sa o faca sa ia bani din banca pentru el. Familia a fost cea care a indemnat-o pe Teodora sa nu ia banii. "De mult astept ziua sa fie facute publice aceste mizerii ale lui Mihai Albu... Mai are rost sa va spun ca in cartea de munca era pus salariul minim pe economie si ca, desi am lucrat tot anul 2006 la el, mi-au trecut in carte ca am lucrat doar 3 luni? In februarie 2006 m-a chemat la el si m-a intrebat daca pot sa il ajut cu ceva. Am zis initial ca da... Mi-a spus ca imi face salariul triplu, dar trebuie sa fac un credit in banca pentru el. Vroia sa iau 15.000 de euro. Am discutat cu familia si ei m-au adus cu picioarele pe pamant. Mi-au zis ca sunt nebuna daca ma leg 10 ani de firma asta... Asa ca am refuzat", a povestit Teodora. Aceasta mai spune ca perioada petrecuta in firma Algenia, dupa ce si-a refuzat seful, a fost de cosmar. "Psihic am fost umilita la maxim. Nimeni din acolitii lui nu mai vorbea cu mine. Abia dupa un an am aflat ca toti luasera bani pentru el. Si pe femeia de servici o prostise. Saraca, i-a murit sotul si nu avea bani sa isi intretina copiii... I-a spus lui Albu sa ii achite creditul, dar degeaba, ca nu a facut-o", a mai povestit Teodora Voinea.

Anchetat de politie

Tactica lui Mihai Albu de a face rost de bani fara sa se indatoreze nu a trecut neboservata de politie. IPJ Sibiu face deja o ancheta si a deschis dosar penal pe numele lui Mihai Albu. Acest dosar va ajunge apoi pe mainile procurorilor. "Exista deschis un dosar pe numele acestei persoane. Politia cerceteaza modalitatea de contractare a mai multor credite bancare. Politia Sibiu s-a autosesizat in acest caz, la care cercetarile sunt in desfasurare. Solutia va fi data prin parchet", a declarat Luciana Baltes, purtator de cuvant al IPJ Sibiu.

Surse oficiale din politie sustin ca este vorba de credite de peste 800.000 de euro.

Integral in Sibianul Online

Ultimele stiri pe BankNews.ro: