Popa: BNR a redevenit creditor net si a injectat in piata o suma medie de 3,5 mld lei in octombrie

Data publicarii: 04-11-2008 | Finante-Banci

In acest moment, BNR este in pozitia de creditor net, iar suma medie injectata in octombrie in piata interbancara de BNR, atat prin facilitatea de credit, cat si prin operatiuni de tip swap, a fost de 3,5 miliarde lei, a declarat viceguvernatorul bancii centrale Cristian Popa.

"In acest moment, am redevenit creditor net, dar exista in aceasta problema si o anumita relativitate de ordin tehnic", a spus viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Am injectat lichiditate in piata pe parcursul lunii octombrie, in conditiile in care apelul bancilor comerciale catre banca centrala s-a facut prin facilitatea de credit (credit Lombard) si prin operatiuni de tip swap, iar suma medie pentru octombrie a fost de 3,5 miliarde lei. Pe de alta parte, au fost zile in care am introdus in piata si sume mai mari", a explicat Popa.

El a reafirmat ca banii dati bancilor din Romania de actionarii straini nu pot fi retrasi in conditiile in care contractele nu prevad clauze de rambursare anticipata, nici in cazul liniilor de credit si nici pentru depozitele pe termen mediu si lung. In plus, el a repetat ca peste 50% din liniile de credit acordate bancilor comerciale si peste 85% din depozitele la termen, acordate de bancile straine bancilor romanesti au scadente mai mari de doi ani.

In ultimele doua-trei saptamani, dobanzile la depozitele interbancare au crescut foarte mult, la 40-50% pe an, cu mult peste dobanda de politica monetara a BNR, de 10,25% pe an, si peste cea perceputa de banca centrala la creditul lombard, de 14,25% pe an, prin care bancile se pot finanta garantand cu titluri de stat.

Unii analisti sustin ca dobanzile ridicate din piata interbancare ar arata o lipsa de lichiditate in piata interbancara, dar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a criticat dur aceste pareri, spunand ca, desi sunt bani suficienti, acestia sunt raspanditi inegal intre bancile locale, care, in contextul incert, au retineri in a se mai imprumuta intre ele.

Referitor la nevoia bancilor de a avea in portofoliu un procent adecvat de titluri de stat, Popa a spus ca BNR nu poate da indicatii bancilor comerciale referitoare la felul in care sa-si foloseasca lichiditatea pe care o au la dispozitie, mai ales ca bancile vor avea la dispozitie mai multa lichiditate, in conditiile in care BNR a decis sa micsoreze rezervele minime obligatorii de la 20% la 18% incepand cu perioada 24 noiembrie-23 decembrie.

Decizia de diminiuare a rezervelor la pasivele in lei a vizat, potrivit BNR, imbunatatirea gestiunii lichiditatii pe piata interbancara, in conditiile amplificarii turbulentelor de pe piata financiara internationala, pentru asigurarea unei finantari sustenabile a economiei.

Efectul concret al deciziei de joi ar fi, potrivit analistilor, eliberarea in piata a inca 2 miliarde lei, care ar putea contribui la reducerea tensiunii din piata monetara, dupa ce, in ultimele saptamani, dobanzile au ajuns, sporadic, si la 100% pe an.

"Cred ca o buna administrare va tine cont si de titlurile de stat si raman convins ca bancile vor sti cum sa-si administreze lichiditatea", a mai spus Popa.

Duminica, ministrul Economiei si Finantelor a sugerat ca, impreuna cu BNR, ar putea crea mecanisme prin care bancile comerciale sa poata transfera in titluri de stat o parte din banii pe care ii au in rezerve minime obligatorii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: