Marile provocari economice cu care se va confrunta viitorul presedinte al SUA

Data publicarii: 04-11-2008 | International

Indiferent daca alegerile prezidentiale din Statele Unite vor fi castigate de democratul Barack Obama sau de republicanul John McCain, viitorul presedinte american se va confrunta cu o serie de probleme economice acute, ce nu au mai fost inregistrate din anii '30, scrie Reuters.

Mai jos sunt enumerate unele dintre aceste probleme si modurile diferite in care ar putea fi abordate de catre Obama, senator de Illinois, si de catre McCain, senator de Arizona:

Criza financiara

Criza financiara din Statele Unite este cea mai grava de la Marea Depresiune din anii '30. Economistii sustin ca tara se afla intr-o recesiune ce s-ar putea agrava pana in momentul in care noul presedinte va prelua mandatul, in ianuarie 2009.

Obama sustine un al doilea pachet de stimuli pentru a oferi un impuls cresterii economice. Evaluat la 175 miliarde dolari, planul include finantare pentru infrastructura si o noua serie de reduceri fiscale.

McCain sustine un plan ipotecar in valoare de 300 miliarde dolari, ce ar utiliza fonduri din recentul plan de 700 miliarde dolari pentru salvarea Wall Street-ului, pentru a cumpara creditele ipotecare neperformante, ca cea mai buna modalitate de a scoate economia din impas.

Sistemul de sanatate

Ambii candidati considera ca reducerea costurilor ridicate din domeniul sanatatii si reformarea sistemului de asigurari de sanatate reprezinta o prioritate economica.

McCain ar pune capat reducerilor de taxe pentru asigurarile de sanatate pentru angajati si ar oferi un credit rambursabil de 2.500 dolari de persoana sau 5.000 dolari de familie. De asemenea, ar incuraja concurenta, permitand cetatenilor sa incheie asigurari interstatale.

Obama a propus un program de asigurari la nivel national prin care sa permita populatiei si companiilor mici sa incheie asigurari similare celor ale angajatilor de stat, suplimentate in parte de o taxa impusa angajatorilor ce nu acorda asigurari.

Sectorul energetic

Dependenta Statelor Unite de petrolul din strainatate este vazuta ca o amenintare, atat la nivel de securitate cat si la nivel economic.

Abordarea propusa de McCain pentru independenta energetica include extractiile de petrol din platformele maritime, construirea a 45 de noi centrale nucleare si investitii in surse regenerabile de energie, precum cea solara si cea eoliana.

Obama sustine exploatarile maritime si energia nucleara, insa pune accent pe imbunatatirea eficientei energetice si pe majorarea masiva a investitiilor in sectorul regenerabil.

Taxe

Cei doi candidati au avut o disputa legata de taxe, spre finalul campaniei electorale, cand McCain l-a acuzat pe Obama ca vrea sa risipeasca banii populatiei si Obama a replicat ca politicile propuse de McCain ar avantaja companiile mari, in detrimentul clasei de mijloc.

Astfel, McCain propune o dublare a deducerilor fiscale individuale pana la 7.000 de dolari, reducerea nivelului maxim de impozitare a companiilor de la 35% la 25% si oferirea unei reduceri fiscale in cazul firmelor, pentru echipamentele cumparate in primul an.

Obama vrea sa extinda rambursarea impozitelor aplicate populatiei cu venituri mici si familiilor, precum si rambursarea sumelor platite pentru pesoanele care au cheltuieli cu ingrijirea copiilor sau a rudelor.

De asemenea, Obama vrea sa creeze un fond universal pentru credite ipotecare, prin care sa ramburseze 10% din dobanzile ipotecare proprietarilor care nu aleg ce taxe le vor fi  rambursate. Obama mai vrea sa elimine taxa pe venit in cazul persoanelor in varsta si care castiga mai putin de 50.000 dolari pe an.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: