Cumparatorii romani nu cred in etichete si in vorbele vanzatorilor

Data publicarii: 04-11-2008 | Diverse

Consumatorii romani sunt cei mai neincrezatori europeni in privinta cumparaturilor. Ei spun ca un numar semnificativ din produsele nonalimentare de pe piata autohtona sunt nesigure - arata un raport european privind comertul transfrontalier si piata interna. CE a vrut sa vada nivelul de incredere atat al cumparatorilor cat si al vanzatorilor, in contextul in care se lucreaza la adoptarea Directivei pentru Drepturile Consumatorilor. Datele stranse din Romania indica cea mai mare discrepanta intre opinia celor care vand si a celor care cumpara, acestia din urma fiind de doua ori si jumatate mai sceptici privind singuranta produselor.

Romanii prefera sa cumpere de la reprezentante

In ceea ce priveste comertul transfrontalier, internetul este canalul cel mai utilizat pe intreg teritoriul comunitar. Romanii si bulgarii au cumparat cele mai putine produse de la magazinele online, chiar daca in cele doua state taxele pentru acest serviciu sunt printre cele mai scazute din Europa.

Desi la nivel european cumparaturile de la reprezentantele firmelor au pierdut teren in fata magazinelor electronice, in Romania sunt cea mai populara forma de comert. Meglena Kuneva, comisarul european pentru protectia consumatorilor, a declarat ca vanzarile transfrontaliere nu si-au atins tinta propusa la nivel comunitar.

Statisticile arata ca in ultimele 12 luni, doar o treime dintre consumatori au facut o tranzactie electronica de vanzare- cumparare, Romania, Grecia, Portugalia si Bulgaria fiind codasele clasamentului.
Scepticismul consumatorilor romani in ceea ce priveste cumparaturile la distanta se inscrie in tendinta a mai mult de jumatate dintre europeni, desi legislatiile nationale au fost armonizate, iar Comisia Europeana promoveaza de cativa ani avantajele acestui tip de comert.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: