Schimbarea promisa de Obama: impozite mai mici, mediu mai curat si pace in Irak

Data publicarii: Astazi, 05-11-2008 | International

Pe 20 ianuarie 2009, Barack Obama, presedintele ales al SUA va fi investit, iar programul sau de guvernare promite schimbare. Schimbare la nivel politic, economic si diplomatic. Mandatul lui Obama vine incepe intr-un moment dificil, atat pentru Statele Unite, cat si pentru celelalte tari din lume, toate afectate de criza financiara de pe Wall Street.

Pe plan economic, Barack Obama a promis reducerea impozitelor pentru 95 la suta dintre cetatenii americani si taxarea veniturilor care depasesc 250.000 de dolari anual. A propus o reducere fiscala anuala de 500 de dolari pentru un salariat si 1.000 de dolari pentru o familie. Obama promite ca va suprima impozitele persoanelor in varsta, ale caror venituri nu depasesc 50.000 de dolari. Obama intentioneaza sa deblocheze suma de aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru a construi drumuri si poduri si pentru a investi in sistemul educational.

Barack Obama a promis acordarea unui credit de 3.000 de dolari pentru fiecare slujba creata in urmatorii doi ani in Statele Unite. Presedintele ales sustine un al doilea plan de relansare economica in valoare de 60 de miliarde de dolari.

Obama promite sa fie fidel ideilor sale de a proteja mediul inconjurator, dorind sa limiteze emisiile de dioxid de carbon si a piata drepturilor de poluare. Si-a popus sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu peste 80 la suta pana in 2050. Barack Obama vrea sa investeasca 150 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani in dezvoltarea tehnologiilor de energie alternativa, fiind in favoarea forajelor marine limitate.

In domeniul sanatatii, presedintele ales al SUA intentioneaza sa extinda sistemul de asigurari de sanatate. obligandu-i pe angajatori sa subscrie pentru toti salariatii o asigurare de sanatate. Obama promite, de asemena, sa ii taxeze pe aceia care nu vor face acest lucru, finantand, astfel, un fond public.

Pe plan diplomatic, Obama promite sa incheie conflictul din Irak "intr-o mariera responsabila" in maxim 16 luni. Acesta se declara impotriva instalarii unei baze permanente, fiind, totusi, pregatit sa trimita trupe in cazul unei catastrofe sau a unui genocid.

Presedintele ales al SUA si-a stabilit ca obiectiv combaterea insurectiei talibanilor in Afganistan si eliminarea militantilor al-Qaida adapostiti in zonele din apropierea granitei cu Pakistanul. Barack Obama a propus sporirea contingentului trimis in Afganistan, care numara in prezent aproximativ 32.000 de militari. Potrivit lui Obama, daca Statele Unite au in vizor oficiali islamisti, iar autoritatile de la Islamabad sunt reticente sau nu doresc sa coopereze, armata americana va trebui sa actioneze singura pe teritoriul pakistanez. Obama a propus si inchiderea bazei de la Guantanamo.

Fostul senator de Illinois este in favoarea unui dialog cu Iranul "daca este singura modalitate de a reprezenta interesele Statelor Unite". Obama e de parere sa acest dialog trebuie sa inceapa de la nivelul de baza. Presedintele ales al SUA nu se da in laturi nici de la aplicarea sanctiunilor internationale pentru a obliga Iranul sa faca transparent programul sau nuclear.

Barack Obama se declara in favoarea constituirii unui stat palestinian, pentru izolarea gruparii Hamas si a Hezbollah atata timp cat nu vor renunta la actiunile teoriste si nu vor recunoaste existenta statului israelian.

In ceea ce priveste planul comercial, Barack Obama a sugerat renegocierea Acordului de Liber Schimb Nord-American (cu Canada si Mexic). Potrivit programului noului presedinte, tratatele de liber schimb contin garantii privind conditiile de lucru si mediu. Obama promite sa elimine scutirile fiscale pentru companiile americane delocalizate.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: