Barack Obama: Ne aflam in fata celei mai mari provocari economice din viata noastra

Data publicarii: 08-11-2008 | Finante-Banci

"Mai mult de 10 milioane de americani au ramas fara locuri de munca. Ne aflam in fata celei mai mari provocari economice din viata noastra", a declarat presedintele ales al SUA, Barack Obama, in cadrul primei sale conferinta de presa dupa castigarea scrutinului prezidential. In intreg discursul sau, Obama a vorbit despre criza financiara din Statele Unite.

"SUA trebuie sa se ocupe de rezolvarea acestei crize. Ma voi ocupa de acest subiect pentru a reinstala cresterea economica. Ma bazez pe toti cei care sunt alaturi de mine, voi lucra cu Rahm Emanuel, pentru a gasi modalitati puternice pentru a iesi din criza. Aceasta este principala situatie pe care o vom discuta in perioada urmatoare. Trebuie sa gasim modalitati de a oferi servicii celor care si le-au pierdut. Este necesar un plan de stimulare al economiei", a spus Obama.

"Presedintele ales de americani si-a continuat discursul pe aceeasi tema subliniind faptul ca "aceasta criza este una globala si are nevoie de un raspuns global. Problemele sunt dincolo de nivelul microeconomic, intreaga economie este afectata".

Barack Obama a precizat ca va implementam acest program de redresare a economiei si va avea grija de cei care platesc taxe foarte mari, si ca, cu cajutorul echipei sale, ii va ajuta pe cei care si-au pierdut casele in criza, cautand modalitati de redresare a clasei mijlocii.

"Echipa mea de tranzitie se va ocupa de toate aceste probleme pentru a iesi din criza, nu supraestimez importanta acestei sarcini, cateva dintre alegerile pe care le vom face vor fi complicate si nu se va rezolva repede sau usor, dar America este o tara puternica si vom reusi daca ne concentram impreuna pe acest lucru", a mai spus Obama, in cadrul primului sau discurs sutinut dupa alegerea ca presedinte al Statelor Unite.

"Am decis ca echipa de tranzitie va trebui sa elaboreze noi masuri pentru a ajuta industria auto sa se adapteze" la scaderea cererii, a declarat Obama, in prima sa conferinta de presa in calitate de presedinte ales. "Industria auto este coloana vertebrala a industriei americane si are un rol esential in incercarea noastra de reducere a dependentei de petrolul strain", a adaugat el.

Obama si-a exprimat speranta ca "guvernul va face tot ce este posibil pentru a accelera distributia ajutoarelor pentru sectorul industrial deja aprobate de Congres". Congresul SUA a aprobat, la inceputul lunii septembrie, un pachet de 25 de miliarde de dolari sub forma de imprumuturi cu dobanda redusa pentru industria americana, ca ajutor pentru dezvoltarea de modele cu consum redus.

Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a declarat si ca producerea de arme nucleare de catre Iran este "inacceptabila", iar Teheranul trebuie sa inceteze sa mai sustina organizatiile teroriste.

"Cred ca producerea de arme nucleare de catre Iran este inacceptabila. Trebuie sa organizam un efort international pentru a impiedica acest lucru", a spus Obama, in prima sa conferinta de presa organizata dupa alegerile de marti. "Iranul sustine organizatii teroriste. Cred ca este o situatie care trebuie sa inceteze", a adaugat el.

Obama a confirmat si primirea unei scrisori din partea presedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad. "Voi analiza scrisoarea presedintelui Ahmadinejad si ii voi raspunde intr-un mod corespunzator", a spus Obama. Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, l-a felicitat, joi, pe Barack Obama pentru victoria in alegerile prezidentiale.

Barack Obama, a sustinut la Chicago prima sa conferinta de presa dupa castigarea scrutinului prezidential. Discursul a avut loc intr-un hotel din Chicago unde Obama s-a intalnit cu consilierii sai economici, intre care fostii secretari ai Trezoreriei, Larry Summers si Robert Rubin, precum si fostul sef al Rezervei Federale, Paul Volcker. Summers, in varsta de 54 de ani si Volcker, de 81de ani, sunt numele cele mai vehiculate pentru postul de sef al Trezoreriei americane.

Au fost prezenti la conferinta si vice-presedintele Joe Biden, guvernatorul statului Michigan, Jennifer Granholm, precum si miliardarul Warren Buffet. Presedintele ales isi va prelua functia in 20 ianuarie 2009, avand o misiune foarte dificila.

SUA si lumea intreaga traverseaza, de la mijlocul lunii septembrie, cea mai grava criza financiara din 1929. Pana sa isi preia functia la Casa Alba, Obama isi alcatuieste echipa cu care va lucra. Pana acum se stie doar ca Rahm Emanuel, membru al Camerei Reprezentantilor si un apropiat al lui Barack Obama, a acceptat functia de sef al cancelariei prezidentiale.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: