Fitch retrogradeaza Romania fara sa probeze slabirea capacitatii de rambursare a datoriei

Data publicarii: 10-11-2008 | Economie

Decizia agentiei Fitch de a cobori cu doua trepte calificativele Romaniei este argumentata cu date economice neactualizate si nu cu dovezi ale inrautatirii capacitatii tarii de a-si rambursa datoria, elementul cheie care ar sustine o retrogradare, spun analistii chestionati de NewsIn.

Luni dimineata, Fitch a anuntat ca a coborat cu doua trepte ratingurile Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta si pentru credite pe termen lung in lei. Decizia agentiei scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" si este similara celei a Standard & Poor's, de la sfarsitul lui octombrie.

Economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, aminteste ca, la inceputul acestui an, analistii Fitch estimau ca deficitul de cont curent se va adanci la 17,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, in momentul in care au redus la negativa perspectiva de rating a Romaniei.

"Acum spun ca deficitul va fi de peste 14% din PIB, dar au redus ratingul cu doua trepte. Nu stiu pe ce date s-au uitat. 2008 este de fapt primul an de corectie a deficitului de cont curent", a spus Anghel.

Anul trecut, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a adancit pana la 14% din PIB, insa dupa evolutia din primele luni, cei mai multi analisti estimeaza pentru acest an o reducere a acestuia pana sub nivelul din 2007. 

"In plus, Romania nu a cerut ajutor de la Fondul Monetar International (FMI) sau de la Uniunea Europeana si a anuntat ca nici nu o va face. Spre comparatie, sunt tari care la nivel macroeconomic stau mult mai prost ca Romania, dar au ramas cu rating din categoria investment grade", a adaugat economistul sef al BCR.

Analistii atrag atentia ca ingrijorarea legata de avansul rapid al creditarii este exagerata, atat timp cat intermedierea financiara din Romania, calculata dupa ponderea creditului in PIB, este inca redusa chiar fata de alte tari din regiune, iar masurile luate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au incetinit deja semnificativ ritmul de crestere a creditului neguvernamental.

"Care crestere a creditarii? Creditul nu prea mai are cum sa creasca", a spus economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, facand referire la masurile BNR.

El considera, de altfel, ca decizia Fitch, ca si cea a Standard & Poor's de la sfarsitul lunii octombrie, este "pripita si nemerita", atat timp cat "exista motive puternice" pentru ca Romania sa aiba in continuare rating din categoria investment grade.

Economistul sef de la Raiffeisen Bank Romania a mentionat trei argumente pentru care Romania ar fi meritat sa ramana in clasa de rating investiment grade.

"In primul rand, avem ancora Uniunii Europene, care s-a vazut in cazul Ungariei. Apartenenta la UE este o ancora si o garantie. In al doilea rand, datoria publica a Romaniei este foarte mica, de 12-13% din PIB. Iar in al treilea rand, potentialul de crestere al economiei romanesti pe termen lung este foarte mare", a declarat Dumitru.

Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, considera decizia Fitch "previzibila", dupa ce si Standard&Poor's a retrogradat deja Romania din categoria "investment grade", insa spune ca "judecata celor de la Fitch este prea dura si oarecum nedreapta".

"Fitch se pare ca se uita in spate si nu ia in calcul evolutiile recente, realitatea actuala, in care ne asteptam la o corectie severa in ce priveste creditarea", a spus Hancila.

"Este ciudata o astfel de decizie de rating inainte de alegeri"

Un motiv de indoiala in privinta deciziei Fitch este data, de altfel, de importanta redusa data datoriei publice de catre analistii agentiei, atat timp cat elementul principal intr-o analiza de rating este capacitatea tarii de a rambursa datoria.

"Ei (Fitch si S&P n.r.) aduc ca argument principal cresterea creditarii, desi ratingul trebuie sa arate capacitatea tarii de a-si plati datoria", a mai spus Dumitru.

Atat Fitch, cat si Standard & Poor's au atras atentia asupra politicii fiscale pro-ciclice, cu adancirea deficitului public intr-o perioada de crestere economica rapida, argument considerat solid de catre analistii de pe piata romaneasca.

Astfel, politica fiscala "departe de a fi prudenta" este unul din dezavantajele Romaniei, considera Melania Hancila. "Nu era momentul ca politica fiscla sa se relaxeze atat de puternic", a mentionat ea.

Totusi, guvernele sunt in general predispuse la cheltuieli mai mari in perioade electorale, iar Romania nu este o exceptie din acest punct de vedere, subliniaza analistii.

"Mi se pare ciudata o decizie de rating chiar inainte de alegeri", a spus Ionut Dumitru.

Moody's, singura dintre marile agentii de evaluare financiara care mentine inca Romania in categoria investment grade, a anuntat ca nu va lua vreo decizie de rating pana la inceputul anului viitor.

Economistii avertizeaza, insa, ca urmatorul guvern trebuie sa tina cont de avertismentul agentiilor de rating.

"Ar fi de dorit, pentru binele Romaniei, ca viitorul guvern sa se uite la aceste avertismente. Este bine sa ne concentram pe investitii", a mentionat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Efecte asupra finantarii si investitiilor

Printre efectele potentiale ale deciziei celor doua agentii de rating, analistii mentioneaza scumpirea previzibila a finantarii pentru Romania si firmele romanesti, dar si cresterea prudentei investitorilor.

"Unii investitori de portofoliu au reglementari interne care le interzic plasamente in active fara rating de investment grade", a explicat Lucian Anghel.

Pe piete, reactia nu a fost totusi foarte dura dupa cele doua decizii, atrag atentia analistii. Luni dimineata, leul a pierdut putin peste 1%, in timp ce bursa a crescut puternic in deschiderea sedintei.

"Marja la CDS-uri (Credit Default Swap), care arata cum percepe piata riscul de tara, chiar a scazut dupa decizia S&P", a amintit Ionut Dumitru.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: