Piata farmaceutica din Romania va creste cu peste 10% in 2009

Data publicarii: 10-11-2008 | Afaceri

Piata farmaceutica din Romania nu va fi afectata in mod direct de criza financiara si va inregistra in 2009 o crestere cu peste 10% fata de anul acesta, a declarat directorul general Zentiva Romania, Dragos Damian.

"In 2009, piata farmaceutica romaneasca va creste cu peste 10% conform analistilor, ceea ce apreciez ca va fi o evolutie buna, desi Romania a fost obisnuita in ultimii ani cu majorarii de 20 - 25%. Nu cred ca piata va fi afectata in mod direct de criza financiara, dar cu siguranta vom resimti si noi daca partenerii nostri de afaceri vor fi afectati de aceste schimbari economice", a mai spus Damian.

Acesta a adaugat ca in primele opt luni piata farmaceutica a inregistrat o crestere de 8% fata de perioada similara din 2007, iar anul 2009 va marca o revenire a segmentului de medicamente generice, care a avut o evolutie negativa anul trecut.

In plus, Zentiva Romania se va concentra anul viitor pe cresterea cotei de piata, care in 2007 era de 4,5%, ca valoare si 16% ca volum.  

"In 2009 ne vom uita la cota de piata intrucat am eficientizat lantul de aprovizionare, nu mai fabricam mai mult de cat e cazul si suntem atenti la recuperarea creantelor din piata", a declarat Dragos Damian.

Zentiva Romania a raportat dupa primele noua luni ale anului vanzari consolidate si auditate de 167 milioane lei, in crestere cu 2,3% fata de perioada similara a anului trecut.

In trimestrul al treilea vanzarile Zentiva Romania au crescut cu 111,2% fata de perioada similara din 2007 ajungand la 50 milioane lei.

La nivel de grup, vanzarile Zentiva din primele noua luni ale anului s-au majorat cu 17,7% in coroane cehesti (CZK), ajungand pana la 13.096,9 milioane CZK pe fondul evolutiilor favorabile din Turcia, Rusia, Ucraina si Romania. De asemenea, profitul brut a fost de 7,7 miliarde CZK in crestere cu 14,6%. 

Zentiva este a patra companie producatoare de medicamente generice din Europa, a carei valoare de piata se ridica la aproximativ 2,4 miliarde dolari. Compania este prezenta si in Romania, unde a preluat Sicomed SA.

Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia. Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra.

Actionarii majoritari ai Zentiva sunt Sanofi-Aventis Group (24,9%), Generali PPF N.V. si Generali PPF Holding B.V. (24,3%), Belviport Trading Ltd (10,1%) si Fervent Holdings Limited (7,6%).

Managementul si salariatii Zentiva detin impreuna 5,9% din actiunile societatii. Alti investitori institutionali si particulari detin 27,2% din actiunile companiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: