UNSICAR va contesta decizia arbitrului asigurarilor de a limita comisioanele la 15%

Data publicarii: 11-11-2008 | Finante-Banci

Asociatia brokerilor de asigurari (UNSICAR) sustine ca va contesta decizia arbitrului asigurarilor de a plafona nivelul comisioanelor acordate de asiguratori brokerilor la 15% din valoarea primelor incasate din politele RCA, a declarat presedintele UNSICAR.

CSA a anuntat saptamana trecuta ca a plafonat nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de polite de raspundere civila auto (RCA) la 15% din valoarea primelor incasate, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc, pe fondul crizei intenationale.

Potrivit prevederilor anterioare, comisionul platit de asiguratori putea depasi 15% din valoarea primelor incasate.

"Ne vom exprima dezacordul fata de aceasta norma. Vom face o contestatie la CSA care va fi sustinuta de prevederile unor directive europene", a mentionat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

El sustine ca asiguratorii nu vor fi mai profitabili dupa intrarea in vigoare a acestor prevederi.

"CSA nu ar trebui sa intervina in relatia contractuala dintre asiguratori si brokeri, ci trebuie sa vegheze asupra rezervelor asiguratorilor", a mai spus Andriescu, care a adaugat ca arbitrul asigurarilor nu a consultat UNSICAR in legatura cu plafonarea acestui comision.

Brokerii vor gasi "portite" pentru a ocoli prevederea CSA

"Sunt foarte multi brokeri care depind de aceasta campanie RCA si care vor cauta alte cai pentru a obtine comisioane suplimentare", a declarat Antonio Souvannasouck, managing partner la brokerul de asigurare Asigest.

El a precizat ca, la nivelul pietei de brokeraj, comisioanele sunt cuprinse intre 15 si circa 25%.

"Brokerii vor obtine veniturile care sa completeze comisioanele impuse de CSA prin contracte separate de consultanta, de management, de asistenta", a mai spus Souvannasouck.

El a mentionat ca un astfel de plafon a fost stabilit si in urma cu patru ani, urmand ca, neoficial, comisioanele sa ajunga chiar si la 50%, in conditiile in care brokerii incasau comisioane pe baza altor contracte.

"Proiectul de modificare a normei nu se afla pe pagina de internet a CSA si nu a fost supus dezbaterii publice, iar interventia CSA intre asiguratori si brokeri nu are un temei solid. Nu intelegem de ce au limitat comisionul la 15% si nu la 20%", a mai spus el.

"De ani de zile, asiguratorii ofera diverse cadouri in timpul campaniei RCA, precum tichete, tombole sau bonusuri. De ce nu se limiteaza aceste cheltuieli?", a adaugat Souvannasouck.

El sustine ca nu exista o continuitate logica privind limitarea comisioanelor la 15% din valoarea primelor incasate, in conditiile in care aceasta masura nu se aplica si altor tipuri de asigurari obligatorii, precum cele de raspundere profesionala pentru medici, pentru avocati ori pentru expertii contabili.

"CSA ar trebui sa stabileasca rezervele minime pentru asiguratori si sa le verifice periodic", a mai spus Souvannasouck, care a adaugat ca societatile de asigurare isi pot calcula singure rentabilitatea si, de asemenea, isi pot limita singure comisioanele.

Souvannasouck a mai spus ca, dupa eliminarea unui alt plafon impus in urma cu circa patru ani, s-a inregistrat un trend descendent al comisioanelor.

El a explicat ca tendinta de scadere a comisioanelor continua pe masura ce decembrie tinde sa nu mai fie luna de reinnoire a politelor RCA.

"Numai jumatate din piata auto isi mai innoieste politele RCA in decembrie. Prin urmare, nu va mai exista presiune pentru a vinde tichetul in decembrie", a adaugat el.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: