Bancile au castigat 1 mld. de euro. Doua treimi merg la BCR si BRD

Data publicarii: 12-11-2008 | Finante-Banci

Cele mai mari doua banci de pe piata, BCR si BRD, au cumulat, in primele noua luni, profituri care reprezinta circa 62% din castigul de un miliard de euro, realizat in aceasta perioada de toti cei 40 de jucatori din sistemul bancar. La nivelul activelor, BCR si BRD, care sunt controlate de grupuri financiare din Austria (Erste) si Franta (SocGen), au o treime din valoarea activelor totale, care au ajuns, la finele lunii septembrie, la valoarea de 79,6 mld. euro, potrivit datelor furnizate Business Standard de catre BNR.

"Profitul net al bancilor se cifra la 3,653 mld. lei, la 30 septembrie. In ultimele luni, se constata o tendinta de temperare a ritmului de crestere pe active. Viteza de crestere a creditarii s-a diminuat si va scadea in continuare, bancile fiind in proces de reevaluare a profilului de risc", a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei.

Bancile romanesti si-au dublat in trimestrul al treilea profitul net acumulat in primul semestru, care se ridica la 520 mil. euro, in conditiile in care patru jucatori - BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC - au incasat in august banii de pe urma vanzarii afacerii de asigurari Asiban, pentru 350 mil. euro, catre francezii de la Groupama.

Saltul pe profitul bancilor, in acest an, ar putea fi de 100% fata de profitul net raportat anul trecut, de 825 mil. euro, de vreme ce liderul sistemului bancar in functie de active, BCR, asteapta banii din vanzarea BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata. Activele sistemului bancar se cifrau, la finele lunii septembrie, la 297,225 mld. lei (79,6 mld. euro), in crestere cu 4% comparativ cu luna precedenta si cu 39,5% fata de luna septembrie 2007.

Volumul activitatilor de finantare este de asteptat ca, in ultimul trimestru al anului, sa inregistreze o contractie, pe fondul introducerii din octombrie de noi restrictii pentru accesul la credite.

Pe de alta parte, criza globala de lichiditati incepe sa-si produca efectele, cel putin in prima faza la nivelul grupurilor-mama a unora dintre jucatorii locali.

Erste si Raiffeisen sunt pe lista bancilor care ar putea primi ajutor de la statul austriac pentru a-si imbunatati bilanturile afectate de criza, in timp ce ING a beneficiat de fonduri in valoare de 10 mld. euro din partea statului olandez.

In acest context, prognozele pentru 2009 vizeaza o ingustare a marjelor de profit pentru bancheri. "Incep sa se resimta influentele crizei, iar resursele atrase de banci sunt tot mai scumpe. Este posibil sa vedem o micsorare a marjei de profitabilitate", puncteaza Dragos Cabat, managing partner al companiei de consultanta Financial View.

Pe primele noua luni ale acestui an, BCR si BRD detin o felie de 36% din piata dupa active, procentajul fiind in scadere comparativ cu detinerea, la finele anului 2007, de 39,3%, pe fondul politicii agresive a unor banci pentru castigarea cotei de piata. La jumatatea anului, activele sistemului se cifrau la 279,1 miliarde lei (76,5 mld. euro), majorarea, in termeni reali, fiind de 7,5% in comparatie cu datele de la finele anului.

Austriecii de la BCR, institutie de credit care detine un portofoliu de active de 16,57 miliarde euro, au raportat, dupa primele noua luni, un profit net de 341,5 milioane de euro, cresterea exprimata in lei fiind de 71,8% fata de perioada similara a anului precedent. BRD a afisat, in aceeasi perioada, un profit net peste valoarea raportata pe intreg anul 2007, de 1.039 mil. lei (285 mil. euro), in crestere cu 52% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul contributiei ambelor segmente de activitate. La finele lunii septembrie, BRD detinea active totale de 11,9 miliarde euro, in crestere cu 14,2% fata de valoarea consemnata la finele anului trecut.

Raiffeisen Bank Romania, jucatorul plasat pe pozitia a treia la jumatatea anului, in functie active, in sistemul bancar local, concentra, dupa primele trei trimestre, active de peste 6,4 mld. euro, in crestere cu 15,1% fata de valoarea de la sfarsitul anului trecut.

Banca Transilvania, al patrulea jucator dupa active in 2007, a incheiat primele noua luni cu un profit net de 109 mil. euro, triplu fata de perioada similara din 2007, rezultatul fiind sustinut si de vanzarea participatiei detinute la Asiban. Activele bancii au urcat in septembrie la 4,41 mld. euro, cu 18,69% peste nivelul de la finele anului 2007.

In schimb, Banca Comerciala Carpatica, institutia bancara cu actionariat romanesc care detinea in 2007 o felie de 1% din piata bancara romaneasca, a inregistrat, dupa primele noua luni, active de 2,26 miliarde lei (605,6 milioane de euro) si un profit net de 1,48 milioane de lei (407 mii euro), cu 81,2% mai mic decat in perioada similara din 2007, potrivit rezultatelor afisate de banca. Activele bancii au scazut cu 1,21% fata de sfarsitul anului trecut.

Solvabilitatea celor 40 de banci din sistemul bancar romanesc s-a deteriorat in primul semestru din 2008 cu un punct procentual, la 12,78%, pe fondul politicii agresive a unor banci pentru castigarea cotei de piata.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: