Cresterea pensiilor si salariilor poate adanci deficitul public la 7% din PIB

Data publicarii: 12-11-2008 | Economie

Deficitul public al Romaniei va ajunge la cel putin 4% din produsul intern brut (PIB), in 2009, si s-ar putea adanci pana la 7%, in contextul cresterii pensiilor si salariilor profesorilor, a spus un analist din cadrul Royal Bank of Scotland, citat de Wall Street Journal.

Timothy Ash, seful departamentului de cercetare a pietelor emergente, din cadrul RBS, a fost consultat de Wall Street Journal, care publica un articol intitulat "In ciuda cresterii, Romania se confrunta cu fisuri in economie".

Accentuarea inflatiei din Romania si recentele coborari ale ratingurilor sugereaza ca ritmul puternic de crestere economica ar putea sa nu fie suficient pentru a proteja tara de criza financiara.

Romania, ce a aderat la Uniunea Europeana in urma cu mai putin de doi ani, s-a bucurat de o crestere economica puternica, in urma investitiilor straine directe masive si a consumului sustinut prin credite.

Insa in economia romaneasca incep sa apara fisuri, dand nastere temerilor ca Romania va urma modelul Ungariei si Ucrainei si va solicita ajutor din partea institutiilor financiare internationale.

Standard & Poor's si Fitch au scos Romania din categoria statelor cu calificativ "investment grade", ceea ce ii va face pe investitorii straini din mediul privat sa se gandeasca de doua ori inainte de a aproba cererile Romaniei de finantare externa. 

Ministrul de finante, Varujan Vosganian, a contestat decizia Fitch si a declarat luni ca verdictul agentiei de rating nu ia in considerare cresterea economica rapida a Romaniei, rezervele valutare puternice si faptul ca tara are una dintre cele mai mici datorii publice din Uniunea Europeana.

Cel mai recent semnat de alarma a venit marti, cand statisticile au indicat o accelerare a inflatiei in octombrie, contrar tendintei globale de incetinire. Indicele preturilor de consum a crescut cu 1,1% in octombrie fata de luna anterioara, ceea ce duce rata anuala a inflatiei la 7,4%, in urcare fata de nivelul de 7,3% din septembrie, arata Institutul National de Statistica (INS).

Datele arata ca preturile pentru bunurile de consum si pentru servicii au crescut rapid, indicand ca oamenii sunt inca dispusi sa cheltuiasca.

Un astfel de scenariu nu este o surpriza, avand in vedere ca, in ultima luna, pensiile au fost marite substantial si profesorilor le-a fost acordata o majorare salariala de 50%.

Ca urmare a acestei decizii, deficitul bugetar al Romaniei este estimat sa depaseasca anul viitor plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB), impus de Uniunea Europeana.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a trebuit deja sa lase dobanzile intebancare pe termen scurt sa depaseasca nivelul de 15% pe an, ca sa tempereze avantul investitorilor care mizau pe un leu slab.

Costul asigurarii de risc pentu titlurile de stat din Romania este acum mai mare decat in Turcia, care nu face parte din Uniunea Europeana si este considerata ca fiind o destinatie mai riscanta pentru investitii.

Problema reala a Romaniei este resimtita si de alte economii emergente: numeroasele credite, ce au sustinut cresterea recenta, au fost luate in monede puternice.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: