Constatul amiabil pentru asigurarile RCA intra in vigoare de la 1 iulie 2009

Data publicarii: 12-11-2008 | Auto

Constatul amiabil cu privire la politele obligatorii de asigurare pentru raspunderea civila auto (RCA) va intra in vigoare cel mai probabil de la 1 iulie 2009, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu.

Constatul amiabil pentru accidentele rutiere usoare presupune ca soferii implicati in avarierea masinilor sa-si rezolve problemele legate de daune prin intelegere reciproca si prin intermediul societatilor de asigurarea unde au incheiat polite.

In prezent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor asteapta aprobarea oficiala de la reprezentantii Comitetului European de Asigurari in ce priveste formularul de constat amiabil.

"De indata ce primim aceasta aprobare, CSA este pregatita in orice moment sa transmita spre publicare in Monitorul Oficial normele privind constatul amiabil", a mentionat Toncescu.

Ea a adaugat ca, dupa publicarea acestora mai este nevoie de o perioada de 90 de zile pentru ca "toti asiguratorii sa incheie un protocol pentru stabilirea dreptului la despagubire pentru propietarii sau utilizatorii vehiculelelor implicate in accident si sa pregateasca personalul pentru aplicarea tuturor reglementarilor".

In ce priveste asigurarile CASCO, Toncescu a spus ca, incepand cu 1 ianuarie 2009, detinatorii de astfel de polite nu vor mai fi obligati sa treaca pe la politie pentru intocmirea actelor constatatoare in cazul accidentelor fara victime soldate doar cu avarierea masinii personale, atat pentru pagubele dintr-un accident de circulatie din care a rezultat numai avarierea propriului vehicul, cat si pentru cele cauzate in alte imprejurari (crengi de copaci cazute peste masina, zgaraierea masinii in parcare).

Prevederea, inclusa in Ordinul 12 din 2008 al CSA de norme privind procedura de intocmire si eliberare a documentului de introducere in reparatie a vehiculelor, da posibilitatea asiguratorilor sa elibereze documentele pentru inceperea lucrarilor de reparatie dupa ce sunt instiintati de producerea pagubelor.

"Comisia atrage atentia asupra faptului ca eliberarea acestui tip de documente se va face doar de catre persoanele autorizate in situatiile reglementate de norme, in caz contrar  fiind atrasa raspunderea penala, contraventionala, civila sau administrativa, dupa caz", a precizat presedintele CSA.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: