Ghetea: Ne putem astepta oricand la un nou atac asupra leului,dar bancile ar trebui sa fie pregatite

Data publicarii: 13-11-2008 | Finante-Banci

Un nou atac asupra monedei nationale este posibil oricand, insa bancile comerciale din Romania ar trebui sa fie mai pregatite, avand in vedere experienta de acum cateva saptamani, a declarat presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.

"Ne putem astepta oricand la un nou atac, dar sper ca pentru intreaga comunitate bancara sa fie un deja vu", a spus Ghetea.

El a precizat ca, si inainte de atacul recent, dobanzile pe piata interbancara urcau semnificativ spre finalul perioadelor de constituire a rezervelor minime obligatorii.

"Inainte sa vedem aceste dobanzi foarte ridicate, in fiecare luna era atacul rezervelor in jurul datelor de 20 a fiecarei luni. Azi aveai dobanda de 24%, maine de 6%, 8% sau 12%. In plus eram pregatiti, pentru ca la aceste presiuni se adauga si plata de catre societatile comerciale a taxelor la buget", a adaugat Ghetea.

El a explicat ca atacul speculativ din octombrie s-a suprapus in a doua parte a lunii si cu problema de constituire a rezervelor si cu obligatiile fiscale, factori care au amplificat tensiunile din piata monetara.

Presedintele CEC Bank considera ca deprecierea leului din ultimele zile nu reprezinta o revenire a celor care atacasera leul in octombrie.

"Speculatiile pe piata monetara si de schimb valutar au existat si vor exista, fara nici o posibilitate de a le opri. Ele au reprezentat incercari de a salva niste operatiuni speculative care nu se puteau inchide in profit", a mai spus Ghetea.

In octombrie, piata monetara romaneasca s-a tensionat, dobanzile la imprumuturile interbancare depasind chiar 100% pe an, dupa o perioada de speculatii intense pe leu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in 20 octombrie ca este vorba de "un atac esuat asupra leului".

"S-au format pozitii lungi pe leu, finantate de regula prin operatiuni de tip swap si, cand nu s-au mai putut finanta, s-au prabusit. Ca orice prabusire, scoate fum, iar fumul s-a vazut in piata monetara", explica Isarescu.

Oficialii BNR au acuzat "trei-patru banci mari" dintre cele zece care coteaza pentru ROBOR ca mentineau cotatii foarte ridicate pe dobanzile la lei, ceea ce a ridicat si dobanda medie a pietei. Ca reactie, banca centrala au plafonat nivelul ROBOR, folosit de multe banci ca referinta la dobanzile variabile la creditele in lei acordate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: