Piata de retail electronic din Romania ar putea scadea cu pana la 15% in prima parte a lui 2009

Data publicarii: 13-11-2008 | Afaceri

Piata de electronice, electrocasnice si IT & C nu va inregistra cresteri anul acesta,desi initial era prevazut un avans de 15% fata de 2007, iar in prima parte a lui 2009 ar putea scadea, ca urmare a crizei financiare si a noilor norme de creditare, au declarat reprezenatntii Flamingo International.

"In primele noua luni piata crescut cu 10% fata de perioada similara din 2007, va scadea cu acelasi procent. In cel mai bun caz nu vor fi inregistrate cresteri nici in 2009 cand cu siguransa vom asista la o scadere intre 5 si 15% in prima parte a anului cu revenire in a doua jumatate" a declarat presedintele Consiliului de Administratie, Dragos Simion.

Acesta a adaugat ca in prezent exista un declin al vanzarilor in toata piata de electro retail, iar primele care vor fi afectate de criza financiara vor fi companiile mici de profil.

"In prezent exista o diferenta substantiala intre primii trei jucatori si urmatoarele companii. Nu mai exista structura de business de mijloc motiv pentru care micii jucatori vor iesi primii din piata, iar cota lor va fi preluata treptat de marii operatori si de hipermarketuri, a spus Simion.

Potrivit acestuia Grupul Flamingo si-a revizuit in scadere cifra de afaceri pentru 2008 de la 210 milioane euro cat anuntasera initial la 200 milioane euro. Mai mult, din cauza crizei, retailerul va accelera ritmul de inchidere al magazinelor mici neprofitabile si a redus la 60.000 de metri patrati suprafata comerciala vizata pentru anul in curs (initial compania vroia sa ajunga la 70.000 de metri patrati).

In primele noua luni Flamingo Group a inregistrat o cifra de afaceri de 143 milioane de euro in crestere cu 56% fata de perioada similara din 2007. Reprezenatntii companieie au declarat ca nu pot estima daca vor avea profit net la finele anului, dar spera la un EBITDA pozitiv.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: