20 de milioane de dolari, valoarea operelor de arta din birourile Lehman

Data publicarii: 13-11-2008 | International

Fosta banca de investitii Lehman Brothers a scos la vanzare piese dintr-o colectie de arta a carei valoare totala este estimata la 20 milioane de dolari, cele mai multe decorand principalele sedii si birouri ale companiei, scrie The Guardian.

Piesele vandute prin licitatie includ trei tablouri ale pictorului contemporan Willem de Kooning, cinci tablouri ale lui Barnett Newman, patru ale lui Arshile Gorky si patru ale lui Agnes Martin. Ele vor fi licitate prin casa Christie.

Fostul CEO al Lehman, Richard Fuld, are la randul sau o colectie de arta moderna impresionanta, sotia sa fiind o renumita colectionara. In plus, detine cinci proprietati imobiliare, una dintre ele cu o valoare de 21 milioane de dolari, situata in Manhattan.

Dupa declararea falimentului, Lehman a fost cumparata de banca britanica Barclays, insa in contract se prevedea ca valorile companiei nu vor fi instrainate. Britancii au insa drept preferential in achizitia operelor.

Interesant este ca falimentul uneia dintre cele mai vechi banci din SUA a facut ca si obiectele banale din birouri sa capete brusc valoare. Astfel, angajatii companiei au scos la licitatie pe eBay pixuri, tricouri, pucuri, fotografii sau umbrele cu brandul firmei.

Pana in prezent, pe site-ul de licitatii sunt peste 200 de obiecte Lehman Brothers la vanzare. Unul dintre angajati a scos la licitatie o sticla de apa din companie. Licitatia a inceput de la 99 de centi si a ajuns la 25 dolari.

O ceasca de cafea cu numele bancii a ajuns pana in prezent la 48 de dolari, pretul de pornire fiind 99 de centi. Un alt angajat a scos la vanzare o sapca rosie. La prezentarea obiectului, acesta a scris: "Cumpara-ti o bucata din istoria financiara". Licitatia a inceput de la 99 de centi si pretul a urcat la 31 de dolari.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: