Cat de jos poate cobori pretul petrolului

Data publicarii: 14-11-2008 | International

In ultimul an pretul petrolului a oscilat mai mult ca oricand. Dupa ce in urma cu cateva luni ajunsese la aproape 150 de dolari pe baril, acum a coborat pana la 50 si, potrivit analistilor chestionati de Reuters ar putea cobori chiar mai mult de atat, pana la 40 sau chiar 35 de dolari.

Fata de luna iulie a anului curent pretul a scazut cu mai mult de 60% de la maximul de 147 dolari atins. Expertii intervievati sunt de parere ca cel mai probabil va scadea pana la pretul psihologic de 50 de dolari dupa care va reincepe o apreciere rapida.

"Cat de jos poate ajunge este mai degraba o chestiune de intamplare. Poate fi 50, 40 sau 35. Sigur este insa ca lucrurile nu vor ramane pentru mult timp asa, re-aprecierea pretului fiind iminenta", spune Kevin Norrish, analist al Barclays Capital.

Deprecierea pretului petrolului a fost determinata in mod direct de scaderea puternica a cererii si in mod indirect de criza globala care a lovit toate industriile. Potrivit Agentiei Internationale a Energiei, cererea din acest an a crescut cu rata cea mai mica dintr-o intreaga generatie.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: