Economiile emergente vor cere la summitul G20 o influenta mai mare pe plan mondial

Data publicarii: 14-11-2008 | International

Marile economii emergente, care asigura continuarea cresterii mondiale, vor sa forteze usa clubului inchis al tarilor bogate, cerand sa aiba mai multa greutate in gestionarea problemelor economice internationale, relateaza AFP.

In contextul furtunii financiare care afecteaza cele mai industrializate tari, Brazilia, Rusia, India si China (BRIC) nu mai vor sa se multumeasca jucand un rol secundar in discutiile privind noua arhitectura financiara care vor avea loc la sfarsitul saptamanii, la summitul G20 de la Washington.

Noua influenta a acestor tari, in special a Chinei, s-a facut simtita luni, cand Beijingul a anuntat un plan de relansare record, in valoare de 586 de miliarde de dolari, care a antrenat o crestere a tuturor burselor mondiale.

Brazilia si India, care si-au asumat rolul de purtatoare de cuvant ale economiilor emergente, cer o noua arhitectura financiara pentru a evita crizele repetitive, care afecteaza semnificativ tarile sarace, foarte dependente de exporturile de materii prime. "Vrem o reforma a institutiilor financiare internationale si o reglementare si o supraveghere mai stricta pentru a evita repetarea unor astfel de crize", a declarat saptamana trecuta premierul indian Manmohan Singh.

Aceste tari au obtinut deja, partial, castig de cauza la reuniunea de weekendul trecut, de la Sao Paulo, a ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale din tarile industrializate si din principalele economii emergente. Acestia au recunoscut necesitatea de a "reforma in profunzime" institutiile financiare internationale, ca Fondul Monetar International si Banca Mondiala, aparute dupa al Doilea Razboi Mondial si care reflecta dominatia Statelor Unite si Europei, dar nu si ascensiunea tarilor recent imbogatite.

"Economiile emergente si in curs de dezvoltare trebuie sa aiba o voce mai puternica si o reprezentare mai buna in aceste institutii", au subliniat ministrii. Chiar si delegatul american la reuniune, David McCormick, a afirmat ca Washingtonul pledeaza de mult timp in favoarea acordarii unui rol mai important economiilor emergente in FMI si BM. "Ne bucuram de reforma, suntem in fruntea reformei si suntem angajati in reforma", a dat asigurari subsecretarul pentru afaceri internationale al Trezoreriei.

Dar dincolo de acest acord de principiu, nimic nu este stabilit. Ar trebui, de exemplu, ca G20 sa inlocuiasca G7 (grupul celor mai industrializate sapte tari), asa cum vrea Brazilia? "Nu am auzit pe nimeni respingand G7, am auzit vorbindu-se de acordarea unei importante mai mari pentru G20", a explicat McCormick.

In ceea ce priveste propunerile concrete care s-ar putea face, Singh va insista ca FMI si BM sa acorde o asistenta mai mare tarilor vulnerabile. Premierul indian se poate baza pe sustinerea presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care acuza in mod frecvent Statele Unite si Europa ca au jucat la "cazinoul financiar" si au pierdut si ca pagubele le suporta o planeta intreaga, inclusiv tarile sarace.

Ca masura anticiclica, Singh recomanda cresterea investitiilor in infrastructurile tarilor in curs de dezvoltare, sustinute de resurse sporite acordate de institutiile financiare internationale.

La Washington, presedintele argentinian Cristina Kirchner va cere FMI sa compenseze lipsa lichiditatilor acordand credite tarilor emergente, dar fara conditii macroeconomice, ca in trecut, potrivit unei surse oficiale.

Din punctul de vedere al ministrului brazilian de finante Guido Mantega, liderii G20 au o sarcina delicata: "Trebuie sa schimbam cauciucurile fara sa oprim masina".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: