BNR precizeaza ca nu se amesteca in dispute politice si nu sustine oficial majorarea impozitelor

Data publicarii: 14-11-2008 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a precizat, intr-un comunicat remis NewsIn, ca informatia publicata joi de NewsIn, citand surse din banca centrala, legata de sustinerea de catre BNR a necesitatii majorarii taxelor in 2009, nu este pozitia oficiala a BNR, care nu se amesteca in dispute politice.

"Precizez ca, la Banca Nationala, astfel de solicitari sunt facute numai la nivelul Consiliului de Administratie sau al conducerii executive si niciodata, in nicio imprejurare, nu sunt comunicate "pe surse"", a precizat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Comunicatul BNR este o reactie la stirea "Noul guvern va fi obligat sa urce cota unica la 19% pentru a face fata crizei", publicata joi de NewsIn, in care se mentiona, citand surse din BNR, ca noul executiv de dupa alegeri va trebui sa creasca in 2009 toate taxele, inclusiv cota unica, la nivelul de 19%, pentru a face fata crizei care va afecta economia romaneasca, in conditiile diminuarii productiei si a cresterii somajului.

Sursele mentionate spuneau ca "vom solicita o crestere a nivelului taxelor in 2009, cel mai probabil la 19%, pentru ca va fi aproape imposibil sa mai mentinem deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, din cauza crizei economice care va afecta Romania si a cresterii cheltuielilor bugetare".

Potrivit reprezentantilor BNR citati in stirea de joi, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depasi 3% din PIB in 2008.

Adrian Vasilescu mai precizeaza ca "BNR respinge informatia publicata de NewsIn. Banca Nationala nu se amesteca in dispute politice si nu doreste sa fie arbitru al confruntarilor din campania electorala".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: