Zeci de banci din intreaga lume au dat faliment sau au fost nationalizate

Data publicarii: 17-11-2008 | Finante-Banci

Dupa ani de zile de cresteri economice continue, economia mondiala se confrunta cu un eveniment catastrofal: prabusirea pietei financiare din Statele Unite, care a atras dupa sine o grava criza financiara cu repercusiuni globale. Mai grav e ca aceasta criza financiara are efecte economice majore pentru toate tarile din lume.
 
Desi multi analisti economici se asteptau ca piata derivatelor, bazata pe continua crestere a preturilor imobiliarelor din Statele Unite sa sufere un soc major, nimeni nu a anticipat momentul in care balonul de sapun al speculatiilor financiare se va sparge.

In martie, banca americana de investitii Bear Stearns, aflata in criza de lichiditati, este preluata de JPMorgan. A fost semnalul care anunta avalansa de falimente ce avea sa vina.

La inceputul lui septembrie, gigantii din domeniul creditelor ipotecare Freddie Mac si Fannie Mae sunt nationalizati de guvernul american pentru a evita falimentul.

Pe 15 septembrie, banca americana de investitii Lehman Brothers dadea faliment, iar Merrill Lynch era preluata de Bank of America. A doua zi, pe 16 septembrie, SUA au nationalizat compania AIG, din domeniul asigurarilor, pe fondul pierderilor imense.

A fost picatura care a umplut paharul: pe 17 septembrie, seismul financiar se propaga pe bursele din intreaga lume. Bancile centrale din SUA, Europa si Asia au introdus zeci de miliarde de euro si dolari in sistemul financiar pentru a asigura lichiditatea bancilor. Pe 18 septembrie Washington-ul anunta un plan financiar de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea bancilor.

Falimentele bancare si preluarile institutiilor financiare de catre stat sau de catre concurenta se succed cu repeziciune. Washington Mutual este preluata de JPMorgan, pentru o suma infima iar grupul financiar Fortis este cumparat de Belgia, Luxemburg si Olanda.

In Marea britanie, criza financiara le-a fost fatala unor banci precum HBOS sau Bradford and Bingley. Islanda a anuntat ca a cumparat Glitnir, una dintre cele mai mari banci din tara pentru a evita falimentul acesteia. Masura a fost urmata de Germania, care a investit zeci de miliarde de dolari pentru salvarea bancii Hypo Real Estate.

In octombrie au loc primele reuniuni la nivel mondial in incercarea de a gasi solutii pentru iesirea din criza. Lipsa unor solutii practice duc insa la scaderea continua a burselor mondiale, care sufera cele mai mari pierderi din ultimele decenii.

Uniunea Europeana propune organizarea unui summit mondial pana la sfarsitul anului unde sa se discute despre reformarea sistemului financiar mondial.

Intre timp, bancile centrale din Statele Unite, Europa si Asia reduc dobanzile, pentru a debloca pietele interbancare. Statele Unite pun la dispozitia bancilor centrale din Europa si Asia sute de miliarde de dolari pentru a mentine lichiditatea pietelor financiare.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: