Romania are toate motivele sa ramana cu rating din categoria investment grade

Data publicarii: 17-11-2008 | Economie

Analistii financiar-bancari considera nefondata decizia agentiilor de rating Standard & Poor's (S & P) si Fitch de a retrograda Romania si spun ca tara ar avea in continuare toate motivele sa ramana in categoria investment grade, mai ales ca beneficiaza de ancora Uniunii Europene (UE).

"In prezent, Romania are toate motivele sa fie in investment grade, in conditiile in care avem ancora UE, care este extrem de importanta. Scoaterea Romaniei din aceasta categorie este un eveniment fara precedent in Uniunea Europeana", a spus economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, la o dezbatere organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari (AAFBR).

Crestere a importantei recomandarilor de la Bruxelles si FMI

Pe de alta parte, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, considera ca, in conditiile crizei si pierderii de credibilitate pentru agentiile de rating, rolul Comisiei Europene si al unor institutii precum Fondul Monetar international (FMI) va deveni din ce in ce mai important, iar Romania trebuie sa acorde atentie recomandarilor acestora.

"In acest vid de expertiza, vom asista la o crestere a influentei Comisiei Europene si FMI, iar Romania trebuie sa acorde foarte multa atentie recomandarilor acestora pe viitor", a spus Anghel.

Agentia de rating Standard & Poor's a scazut cu o treapta calificativul Romaniei la sfarsitul lui octombrie, decizie care a scos tara din categoria investment grade, motivul principal invocat fiind dependenta in crestere de surse de finantare straine din ce in ce mai nesigure.

In 10 noiembrie, agentia Fitch a luat o decizie similara, coborand cu doua trepte ratingul Romaniei pana la un nivel din afara categoriei investment grade.

Ca urmare, Romania este singura tara din UE care are calificativ din afara categoriei investment grade de la doua din cele trei mari agentii de rating.

Moody's, singura dintre marile agentii de evaluare financiara care mentine inca Romania in categoria investment grade, a anuntat ca nu va lua vreo decizie de rating pana la inceputul anului viitor.

NewsIn