Viitorul guvern va majora impozitele, pentru a evita o corectie prin inflatie si curs

Data publicarii: 17-11-2008 | Economie

Analistii financiari considera ca noul guvern va apela la majorarea taxelor pentru a creste veniturile bugetare, in conditiile cheltuielor salariale aprobate pentru anul viitor, alternativa constand intr-o corectie prin inflatie si curs, mult mai dureroasa.

"Exista un consens ca trebuie sa aiba loc o corectie la nivel economic in 2009 si depinde daca aceasta va fi dura sau lina. In acest context, avem de ales intre taxe mai mari si inflatie mare si depreciere de curs", a spus economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, la o dezbatere organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari (AAFBR).

El considera ca ajustarea pe partea de politica fiscala este solutia cea mai putin rea.

Pe de alta parte, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, sustine ca, in conditiile in care, inca din campania electorala, principalele partide au promis majorarea salariilor pentru anumite segmente de bugetari, cresterea cheltuielilor salariale in 2009 este inevitabila si principala varianta de compensare ar fi cresterea impozitelor.

In acest context, Lucian Anghel atrage atentia ca politica monetara a fost deja utilizata la maxim si nu mai trebuie sa fie considerata un panaceu pentru absorbtia socurilor in economie, iar Guvernul trebuie sa ajute banca centrala.

Analistii sunt impartiti intre solutia majorarii TVA si varianta cresterii cotei unice

Ionut Dumitru atrage atentia ca este foarte important ca noul guvern sa se instaleze cat mai repede si sa nu fie unul minoritar. El considera ca solutia preferabila ar fi majorarea cotei unice, dar aplicata diferentiat.

In schimb, directorul de investitii al Interamerican Pensii, Radu Craciun, si Florin Ilie, director al ING Securities, considera ca majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) este solutia cea mai potrivita, in conditiile in care o astfel de masura ar descuraja consumul, iar aceasta taxa este mai usor de incasat.

"O majorare a TVA descurajeaza consumul si, cu toate ca are un impact asupra inflatiei, acesta este trecator, de cateva luni", a spus Radu Craciun.

Ilie considera ca o majorare a cotei unice ar fi dificila, in conditiile in care populatia sustine aceasta taxa. "TVA-ul este mai usor de incasat. Solutia noului guvern va tine cont de cat de acceptabila este masura, in conditiile in care populatia sustine cota unica. Majorarea TVA ar putea fi facuta diferentiat, fara a lovi in populatia saraca", a spus Ilie.

Lucian Anghel considera ca impactul majorarii taxelor va fi mai vizibil asupra inflatiei si mai putin asupra produsului intern brut (PIB).

"Impactul unei majorari de 3% a TVA ar fi dupa virgula (mai mic de 1% n.r.). Putem vedea exemplul Cehiei, unde TVA-ul a crescut cu ceva timp in urma si in prezent au avut inflatie de peste 6%. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont ca, in privinta TVA, colectarea este esentiala", a spus Anghel.

Economistul sef al BRD, Florian Libocor, considera, insa, ca majorarea taxelor nu este o solutie pentru anul viitor, in conditiile in care aceasta incurajeaza evaziunea fiscala, si crede ca Romania mai are parghii pentru a evita aceste masuri.

Un alt element adus in discutie de economisti este cresterea salariilor, care s-a mentinut in ultimul an peste 20% in ritm anual, nivel considerat nesustenabil.

"Salariile ar trebui aduse pe pamant, in conditiile in care s-au ridicat prea mult, necorelat cu productivitatea muncii", a mai spus Dumitru.

Analistii considera ca Romania poate evita, totusi, o aterizare dura.

"Din punctul de vedere al cresterii economice, este evident ca in 2009 vom avea o reducere extrem de consistenta si ramane de vazut ce va face noul guvern. In aceasta perspectiva, agentiile de rating nu au asteptat sa vada care este planul noului guvern", a spus Lucian Anghel.

Dupa un an 2009 dificil, companiile care vor reusi sa treaca peste aceste probleme vor fi mult mai performante, considera economistul sef al BCR.

De aceeasi parere este si directorul Pioneer Asset Management, Florin Dolea. "Semnele in economie abia incep sa apara. Ma astept la scaderi, poate chiar dramatice, de profitabilitate, dar aceasta perioada dificila va revigora mediul de afaceri din Romania", a spus Golea.

El considera ca este posibil ca, din a doua parte a lui 2009, "lucrurile sa se linisteasca si banul sa circule mai bine".

Perioada urmatoare ar putea constitui si un soc din punct de vedere social, in conditiile in care Romania nu este obisnuita cu un nivel mare al somajului.

"Trebuie sa fim pregatiti si pentru dusuri mai reci. Nu e vorba de o aterizare mai dura sau mai lina, nu cred ca va fi o lovitura puternica la adresa economiei romanesti, dar trebuie sa tinem cont de la ce crestere economica pornim in acest an", a mai spus Golea.

In privinta pietei de capital, presedintele Intercapital, Razvan Pasol, considera ca, intr-un caz fericit, situatia se va stabiliza spre sfarsitul lui 2009, cu toate ca preturile vor ramane scazute si lichiditatea restransa, iar intr-un caz nefericit, tendinta ascendenta se va manifesta abia in 2010. Insa toata aceasta perioada va fi una agitata, spune Pasol, iar evolutia va fi dictata de pietele dezvoltate si preluata de cele emergente.

Analistii spun ca, in urmatoarele sase luni, ar trebui sa avem o imagine mult mai clara asupra masurilor care vor fi luate, in conditiile in care perioada imediat dupa alegeri este cea mai potrivita pentru adoptarea de masuri nepopuliste.

NewsIn