Tariceanu: Nu cred ca majorarea taxelor este solutia in acest moment

Data publicarii: 17-11-2008 | Economie

Premierul Tariceanu spune ca majorarea taxelor nu este o solutie pentru contracararea efectelor crizei economice, sustinand ca nu a discutat cu nimeni pe acest subiect, si considera ca, in schimb, ar trebui imbunatatita colectarea darilor catre stat.

"Am vazut ca au fost niste speculatii pe baza unor informatii provenite de la BNR, nu de la Guvern, iar BNR stiu ca a dat o dezmintire clara. Iar eu nu am avut nicio discutie nu nimeni in privinta majorarii unor taxe. Nu cred ca aceasta este solutia in acest moment, ci solutiile trebuie sa se bazeze pe stimularea comportamentului corect al contribuabililor - societati comerciale si persoane fizice", a declarat Tariceanu.

Analistii financiari considera ca noul guvern va apela la majorarea taxelor pentru a creste veniturile bugetare, in conditiile cheltuielor salariale aprobate pentru anul viitor, alternativa constand intr-o corectie prin inflatie si curs, mult mai dureroasa.

Surse din BNR au declarat saptamana trecuta, pentru NewsIn, ca noul executiv va trebui sa creasca in 2009 toate taxele, inclusiv cota unica, la nivelul de 19%, pentru a face fata crizei care va afecta economia romaneasca, in conditiile diminuarii productiei si a cresterii somajului. Potrivit reprezentantilor BNR, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depasi 3% din PIB in 2008.

NewsIn