Specialistii bancari nu cred in solutiile PD-L si PNL pentru rate

Data publicarii: 18-11-2008 | Politica

Solutiile propuse de PNL si PD-L pentru evitarea unei posibile crize a creditelor ar functiona doar ca o roata de rezerva pentru o masina cu probleme la motor, sustin analistii bancari.

In timp ce Theodor Stolojan ia in calcul posibilitatea prelungirii perioadei de rambursare a creditelor ipotecare pentru familiile care nu-si vor mai permite sa achite ratele, premierul Calin Popescu Tariceanu se gandeste sa dubleze bugetul pentru constructia locuintelor si sa subventioneze dobanzile la imprumuturile pentru achizitionarea de case.

Masurile dau bine pe hartie, dar nu sunt salvatoare, considera specialistii. Bogdan Baltazar, analist economic, a comentat pentru Cotidianul cele doua propuneri anticriza: "Nu cred ca interventia in piata bancara mai ales pe aceasta cale este posibila. Nu cred in nici una dintre solutii, mai ales ca nici PNL nici PSD nu spun care este sursa subventiilor (n.red - la dobanzi, in cazul liberalilor, si fondul de urgenta pentru refinantarea creditelor, in cazul PD-L).

Nimeni nu o sa spuna in perioada asta electorala ca se gandesc la niste masuri, dar ca vor mari impozitele pentru a putea sa le puna in aplicare. In cel mai bun caz, subventiile trebuie sa mearga la banci, nu la om".

Totusi, Baltazar apreciaza solutia PD-L, despre care spune ca "este mai putin contra regulilor pietei", dar ca, neindicand sursa de provenienta a banilor din fondul de urgenta, nu e o "masura serioasa". Pe de alta parte, surse din piata bancara sustin ca solutia lui Stolojan ar ajuta pe termen scurt, dar nu regleaza sistemul, care are "probleme la motor". Potrivit acelorasi surse, propunerea PNL de a subventiona dobanzile la creditele ipotecare este o "masura care se practica in mai multe state UE".

In ceea ce-i priveste pe social democrati, acestia nu au identificat nici o solutie pentru criza creditelor ipotecare. In schimb, PSD, al carui program de guvernare a fost dat publicitatii doar in varianta scurta, propune ca masura de preintampinare a crizei garantarea integrala a depozitelor populatiei. In prezent, fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar este de 50.000 de euro.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: