Reducerile de costuri anuntate de Citigroup ar putea sa nu aduca profit in 2009

Data publicarii: 18-11-2008 | International

Citigroup a estimat luni ca va face 52.000 disponibilizari la inceputul lui 2009, pentru a reduce costurile, din cauza incetinirii economiei mondiale, insa, in cazul in care pierderile din credite sunt foarte mari, ar putea depasi orice economii planuite de companie, relateaza AFP.

"Evolutia va fi determinata de amploarea pierderilor din credite", a declarat Bill Fitzpatrick, analist in cadrul Optique Capital Management. Optique nu detine actiuni in cadrul Citigroup.

"Acestia iau masurile potrivite, insa este necesar un mediu economic mai favorabil pentru ca grupul si cotatia actiunilor sa isi revina", a mai spus Fitzpatrick.

Este usor de inchipuit ca Citigroup va inregistra pierderi in 2009, pentru al doilea an consecutiv, arata Reuters.

Daca ar genera in 2009 venituri de circa 85 miliarde dolari, aproape de veniturile din urma cu cativa ani, si costurile nu ar fi mai mari de nivelul tintit, de 50-52 miliarde dolari, ar putea face fata pierderilor in cazul in care ar pune deoparte cel putin 35 miliarde dolari.

Suma este echivalenta cu 8,75 miliarde dolari pe trimestru, nivel pe care Citigroup l-a depasit cu usurinta, dupa ce a economisit 9 miliarde dolari in al treilea trimestru al acestui an.

Se considera ca aconomiile din intreaga lume s-au deteriorat semnificativ in octombrie si la inceputul lunii noiembrie, iar rezervele pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante ar putea creste rapid.

"Creditele comerciale, imprumuturile din pietele emergente, imprumuturile prin carduri de credit, toate sunt supuse presiunilor", a declarat James Ellman, presedintele fondului de hedging Seacliff Capital.

Citigroup ar putea reveni pe profit in al treilea si al patrulea trimestru al anului viitor, in special daca economia incepe sa se stabilizeze sau sa se redreseze, subliniaza Reuters.

Un mare analist bancar, Charles Peabody, prevede ca Citigroup va economisi in anul urmator circa 20 miliarde dolari pentru acoperirea pierderilor din credite, cea mai mare parte in primul trimestru.

Cea mai mare expunere detinuta de Citigroup pe piata creditelor din Statele Unite este in sectorul ipotecar, a spus Peabody. Daca acea piata se stabilizeaza, efectul deteriorarii creditelor in alte piete va parea mai mic.

Cotatia actiunilor ar putea continua sa scada pe termen scurt, insa s-ar putea dubla in urmatoarele 12-18 luni, presupunand ca grupul va putea genera un profit anual de 2 dolari/actiune.

Luni, actiunile Citigroup s-au depreciat cu 63 centi, sau 6,6%, la 8,89 dolari/actiune.

Analistii estimeaza in medie ca Citigroup va avea in 2009 castiguri inainte de termenii unici de 1,05 dolari/actiune, potrivit datelor unui sondaj Reuters.

Insa analistii au avertizat ca a face estimari cu privire la evolutia bancilor este foarte dificil si ca 2009 ar putea fi un an nefavorabil pentru Citigroup.

"Citi nu a scapat inca de probleme", a spus Fitzpatrick, din cadrul Optique.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: