Geoana: amnistia fiscala propusa de PSD inseamna plata esalonata a impozitelor restante

Data publicarii: 19-11-2008 | Politica

Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca amnistia fiscala pe care a propus-o inseamna posibilitatea statului de a acorda anumite facilitati la plata impozitelor restante pentru firmele cu datorii, aratand ca PSD nu are niciun fel de clementa pentru cei care au furat bani publici.

"Nu exista niciun fel de intentie sa amnistiem in vreun fel pe cei care au facut averi din fapte ilicite sau din fapte de coruptie. Ne gandim la metode de atragere la lumina din cadrul economiei gri, inclusiv prin posibilitatea de esalonare a platilor si obligatiilor catre bugete a firmelor care au dificultati din punct de vedere economic, fie ca nu sunt platiti de catre furnizori, de acea o anumita flexibilitate a incasarii acestor taxe si venituri pentru buget reprezinta solutia noastra", a detaliat Mircea Geoana.

Liderul PSD a precizat ca amnistia fiscala nu inseamna ca afaceristii care s-au imbogatit ilegal vor primi clementa de la stat, aratand ca propunerea sa a fost gresit inteleasa de presa si opinia publica. "Nu ne gandim nicio secunda si sub nicio forma la iertarea in vreun fel a celor care au furat bani publici in Romania. Nu este vorba de nicio amnezie penala pentru cei care au furat bani publici, dar ne gandim la modalitatati de a creea un grad de flexibilitate pentru cei care dificultati de plata catre buget si catre cei care nu au incalcat legea si care doresc si pot sa isi aduca activitatea economica din zona gri in zona economiei taxate si deci vizibile", a adaugat el.

Desi a sustinut ca s-a referit inca de la inceput la amnistie ca la o forma de a ajuta firmele in dificultate, si nu de a favoriza anumite categorii, Mircea Geoana a lasat insa de inteles ca acest subiect este unul delicat pentru Romania. "In Romania trebuie sa fim extrem de prudenti pentru ca limita de demarcatie intre cei care eventual au uitat sa-si plateasca taxele si cei care au furat sau au facut avere pe seama banului public este destul de vaga si trebuie sa fim extrem de precauti ca nu cumva intr-un gest corect din punct de vedere economic sa facem un gest incorect din punct de vedere moral sau legal", a mai spus el.

Presedintele PSD a mai aratat ca aceasta propunere a fost inaintata PSD de mediul de afaceri din Romania si strainatate si ca s-a aplicat cu succes in cateva state europene precum Belgia, Italia si Germania si ca, din punctul sau de vedere, e " o varianta de a gasi resurse suplimentare intr-o perioada in care creditul va fi foarte limitat".

Liderul PSD, Mircea Geoana, a detaliat vineri cateva dintre masurile continute in planul anticriza propus de partidul sau, printre acestea numarandu-se si posibilitatea instituirii unei amnistii fiscale pentru cei cu averi ilicite,care ar avea posibilitatea sa foloseasca resursele obtinute "neclar" in proiecte publice.

"Averile foarte mari vor fi impozitate mai mult, vom integra in economie, in proiecte de interes public, resursele celor care vor intelege sa aduca la suprafata sursele ilicite sau sursele neclare de venituri. Analizam posibilitatea unei amnistii fiscale pe termen limitat pentru a permite celor care doresc sa readuca in circuitul cinstit al economiei resursele pe care le-au obtinut poate prin alte mijloace", a declarat presedintele social-democrat, in cadrul unei intalniri cu studentii Universitatii "Dimitrie Cantemir".

Cativa lideri ai PSD sunt nemultumiti de masura de amnistie fiscala pentru cei cu averi ilicite propusa de Mircea Geoana, au declarat pentru NewsIn luni surse din partid, care sustin ca atat propunerea, cat si planul anticriza al partidului nu au fost discutate in BPN. Liderii respectivi au sustinut ca PSD poate fi criticat ca ar propune aceasta amnistie pentru clienti politici.

NewsIn