Raiffeisen: Zvonurile i-au facut pe unii clienti sa retraga numerar, dar banii au revenit in banca

Data publicarii: 19-11-2008 | Finante-Banci

Raiffeisen Bank Romania s-a confruntat cu unele retrageri de numerar in luna octombrie, "generate de zvonistica si lipsa de educatie bancara a pietei", insa banii au revenit gradual in banca, a spus prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank, Marinel Burduja.

Burduja sustine ca retragerile de bani de la inceputul lunii octombrie au fost generate de "zvonurile nefondate din piata bancara", odata cu resimtirea primelor efecte ale crizei, "si sustinute de lipsa de educatie a pietei, insa, ulterior, ratiunea a readus banii in conturi".

El nu a precizat la cat s-a ridicat volumul retragerilor de numerar de catre clienti in acea perioada.

In opinia prim-vicepresedintelui Raiffeisen Bank, consecintele crizei financiare au inceput sa se extinda "cu viteza foarte rapida" si in Romania, reflectandu-se, in prezent, in incetinirea activitatii economice, "practic in toate domeniile".

"Criza e mult mai distructiva si imprevizibila decat ne-am dori, iar perioada scurta in care s-a extins, dimensiunea fara precedent, conotatiile politice si economice sunt surpinzatoare. Primele care au resimtit criza, inca de acum doua luni, au fost serviciile si, in mod special, transporturile de marfuri", a spus Burduja.

Scaderea ratingului Romaniei, gestionata neprofesionist de autoritati

Totodata, Burduja sustine ca retrogradarile Romaniei de catre agentiile de evaluare financiara Standard&Poor's si Fitch au fost gestionate "fara abilitate profesionala" de catre autoritatile romane, care ar fi trebuit sa prezinte contraargumente solide in fata agentiilor de rating.

"In fata acestor retrogradari in serie, autoritatile nu au adus contraargumente solide, iar apoi, din punct de vedere politic, situatia a devenit impredictibila. Singura institutie care a avut o atitudine coerenta si prompta a fost Banca Nationala a Romaniei (BNR)", a mai spus Burduja.

In ceea ce priveste sistemul bancar romanesc in conditiile actualei crize financiare, Burduja sustine ca "este cruciala calitatea conducerii unei banci, coordonarea diverselor directii din banca, relatia cu alte piete si, de asemenea, relatia cu mass media".

Totodata, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank sustine ca banca si-a luat deja masuri de precautie.

"Anticipam in urma cu sase luni ca economia romaneasca si, in special, sectorul imobiliar, au un potential insemnat de criza. Tocmai de aceea am avut o abordare extrem de conservatoare", a adaugat Burduja.

NewsIn