Lazea: Romania sta mizerabil la capitolul educatie economica a populatiei si decidentilor politici

Data publicarii: 20-11-2008 | Economie

Educatia economica deficitara a populatiei si a decidentilor politici, care a dus la administrarea neadecvata a euforiei, dar si a panicii irationale, reprezinta una dintre erorile facute la nivel global, situatia fiind si mai grava in Romania, a declarat miercuri economistul Valentin Lazea.

"Noi la acest capitol stam mizerabil. Daca ma uit la candidatii principalelor partide politice, din cei 200 care sunt pe Bucuresti, doar 17 au studii economice", a mai spus Lazea, in cadrul unei dezbateri la Academia de Studii Economice din Bucuresti, precizand ca vorbeste in calitate de reprezentat al Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE), si nu de economist-sef al BNR.

El a identificat o serie de erori care au fost facute in administrarea crizei financiare internationale la nivel global european, dar si in Romania.

La nivel national, Lazea a identificat ca tendinte gresite mentinerea actualului model de crestere economica, bazata pe consum, continuarea dezvoltarii prin resurse atrase din strainatate, mai degraba decat prin resurse interne, "mitul cetatii asediate", ideea ca strainatatea e nedreapta cu Romania, precum si conceptia ca, odata scapata de sub tutela FMI sau a Comisiei Europene, Romania ar ramane nesupravegheata.

"Din momentul liberalizarii pietei de capital, Romania este mult mai atent supravegheata de catre investitorii straini", a mai precizat economistul.

Lazea considera ca optimismul romanilor este alimentat de o serie de iluzii, printre care aceea de apreciere a leului, ca dobanzile pentru valuta sunt mai mici decat cele la lei, in conditiile in care oamenii incep sa se uite la dobanda nominala, nu la cea reala, asteptarea ca salariile vor continua sa creasca in aceleasi ritmuri ca cele din ultimii ani si asteptarea ca preturile caselor vor continua sa creasca.

"Cu cat se vor sparge mai repede aceste baloane, cu atat va fi mai bine pentru toata lumea", a mai spus Lazea.

La nivel european, Lazea considera ca, in continuare, capitalismul de tip financiar nu va sucomba ca urmare a acestei crize. El a amintit ca Romania, ca membra a Uniunii Europene, trebuie sa tina pasul cu celelalte state.

"Nu te-a fortat nimeni sa intri in UE. Daca vrei sa joci jocul sofisticat, trebuie sa poti fi sofisticat", a adaugat Lazea.

La intalnire au mai participat, tot in calitate de reprezentanti ai CEROPE, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, si Amalia Fugaru, consilier al viceguvernatorului BNR Eugen Dijmarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: