Georgescu: Deficitul public poate fi limitat la 2,3% din PIB printr-o buna gestiune la final de an

Data publicarii: 20-11-2008 | Economie

Deficitul bugetar s-ar putea mentine in 2008 in limita a 2,3% din produsul intern brut (PIB) stabilita de Guvern, printr-o administrare buna a executiei bugetare in ultimele doua luni ale anului, a declaratprim viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu.

"Guvernul a anuntat deja stoparea dotarilor inutile ale unor institutii publice, dupa consultarea cu Ministerul de Finante. Cred ca Guvernul este constient de noile conditii si ca, printr-o disciplina bugetara mai ferma, deficitul public se poate mentine in limita de 2,3% din PIB, prin rationalizarea unor cheltuieli care nu sunt de stricta necesitate", a spus Georgescu, la o intalnire intre comunitatea de afaceri italiana din Romania si BNR.

Prim viceguvernatorul BNR a mentionat ca deficitul bugetar a fost de 1,4% din PIB in 2005, ajungand la 2,5% din PIB in 2007.

Georgescu a repetat estimarea BNR de crestere economica in acest an, intre 8 si 9%, si considera ca si in 2009 avansul PIB se va mentine la un nivel semnificativ, intre 4 si 4,5% din PIB.

Temperarea cresterii economice de anul viitor este determinata de reducerea avansului in principalii parteneri comerciali ai Romaniei din UE.

In privinta deficitului de cont curent, Georgescu estimeaza pentru acest an o usoara decelerare la 13,6-13,8% din PIB, de la aproape 14% in 2007.

In privinta creditarii, oficialul BNR estimeaza un ritm de crestere de 15-20% in 2009, fata de peste 50% in septembrie 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: