Fericire numai pe bani. In Romania, meseriile sunt alese in functie de castig, nu dupa vocatie

Data publicarii: 20-11-2008 | HR/Cariere

Unul dintre factorii cei mai importanti ai fericirii il reprezinta jobul. Daca inainte de Revolutie nu exista o discrepanta mare intre un salariu de avocat si unul de profesor sau medic, astazi intre veniturile acestora e o prapastie. Banii sunt, evident, un factor extrem de important pentru satisfactia profesionala si individuala, altfel spus, pentru fericirea fiecaruia, noteaza Gardianul.

O simpla comparatie intre numarul de candidati inscrisi la anumite facultati pe timpul lui Ceausescu si cei care au candidat anul acesta arata limpede ca tineretul s-a orientat rapid spre profesii banoase. Daca, inainte de '89, la medicina, spre exemplu, erau 20 de insi pe un loc, astazi abia daca se mai completeaza locurile. Matematica, fizica, chimia - cu exceptia industriei alimentare -, istoria sau geografia - excluzand turismul - au cazut in desuetitudine.

Barometrul admiterilor la facultate din ultimii ani arata ca cele mai ravnite meserii sunt cele din domeniul informaticii, finante -banci, comert, marketing, relatii publice, stiinte politice si limbi straine. Tot in top se afla si religia, unde e o concurenta acerba la institutele teologice. Toate indiciile arata ca tinerii isi cauta fericirea in slujbe bine platite, care sa le asigure un trai peste medie si cu batanetea asigurata de o pensie mare.

Fericirea e o stare specific individuala, ce nu poate fi generalizata, spune sefa catedrei de Asistenta Sociala de la Universitatea Bucuresti, sociologul Elena Zamfir. "Fericirea are foarte multi indicatori de satisfactie cu viata. Fiecare individ isi face o prioritate din acesti indicatori personali. Unii au indicatori profesionali, iar altii familiali.

In momentul de fata, cei mai multi se orienteaza spre meserii ce au cautare pe piata muncii. Doctorii sau profesorii ar trebui sa fie primii in ierarhie, pentru ca meseriile lor sunt absolut necesare. Practic, tinerii se indreapta catre mediul de afaceri, dar acesta, pe temen lung, nu va fi stabil fara o educatie solida. Exista si preluare neadecvata a termenului de fericire de catre viciosi, dar e falsa. Betivul sau drogatul va deveni foarte nefericit in urma consecintelor starii in care se afla pe moment. Acestea sunt efectele perverse. Eu nu as numerota meseriile care ii fac fericiti pe oameni, ci caracteristici care sunt indicatori de satisfactie in profesie care apartin oamenilor: motivatia intrinseca si daruirea pentru o profesie. E vorba de aptitudini si de pregatirea care trebuie sa fie o placere in sine, sa conduca la performante.

In Romania, multi tineri isi iubesc profesia, dar societatea si politicile educationale nu-i fixeaza in meseria lor. Sunt prost platiti si nu sunt angajati potrivit pregatirii lor. Paradoxal, astazi functioneaza zicala 'omul nepotrivit, la locul nepotrivit'", explica sociologul Elena Zamfir.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: