Vosganian: Masurile luate de Guvern vor stimula cresterea economica si vor mari incasarile la buget

Data publicarii: 20-11-2008 | Economie

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca masurile luate de Guvern pentru contracararea efectelor crizei economice ar putea duce la cresterea economiei de 2-3 puncte procentuale pe an si vor genera incasari la buget de cel putin un miliard de euro anual.

"Evaluarea noastra este ca acest program va putea duce la cresterea economiei cu pana la 2-3 puncte procentuale pe an. Inseamna ca pentru anul 2009 avem sansa de a contracara efectele recesiunii si de a ne mentine in limitele prognozei pe care am facut-o, urmand ca, incepand cu 2010, atunci cand evaluarile internationale arata ca aceste presiuni ale recesiunii economice vor mai slabi, Romania sa-si continue ritmul de crestere economica sustinuta", a declarat ministrul.

Vosganian a precizat ca o crestere economica de 2-3 puncte procentuale  - generata de aplicarea programului guvernamental, dupa estimarea ministrului - va aduce cel putin un miliard de euro pe an la buget. El a explicat ca programul genereaza cheltuieli pe de-o parte, dar ca aduce venituri pe de alta parte.

"Va dau un exemplu: oferim 1.000 de euro pentru un loc de munca. Daca socotim media de salariu brut pentru un loc de munca, 1.700 de lei cat va fi pe ansamblul anului viitor, daca veti socoti impozitul pe venit si CAS, veti vedea ca aceasta investitie activa, de 1.000 de euro, se reintoarce cu o suma mult mai mare", a spus el.

Vosganian a precizat ca aceste masuri trebuie insotite de pastrarea, in urmatorii patru ani, a numarului angajatilor din administratia centrala in limitele anului 2008, de aplicarea legislatiei privind salarizarea unitara in sistemul bugetar si de cheltuirea cu eficienta a banilor publici.

Ministrul a spus ca Executivul nu are nicio intentie, in prezent, de a modifica obiectivul de deficit bugetar de 2% din PIB pentru 2009. "Cred ca trebuie mentinut, pentru a avea o marja de manevra in situatia in care recesiunea va fi mai pronuntata decat s-a anuntat", a spus el.

Premierul a declarat miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ca in urma adoptarii masurilor pentru contracararea efectelor crizei economice internationale, o parte dintre cheltuielile prevazute in bugetul pe anul 2009 trebuie revizuite, iar unele cheltuieli trebuie restranse, dar nu cele de investitii.

Guvernul a decis miercuri acordarea unui bonus fiscal de 5% pentru populatia, firmele si persoanele fizice autorizate care platesc darile catre stat cu cel putin zece zile inainte de termenul de plata stabilit, reducerea contributiilor de asigurari sociale cu doua puncte procentuale din iulie 2009 si suspendarea, in perioada 1 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009, a aplicarii taxei auto pentru masinile noi Euro 4 care nu depasesc capacitatea cilindrica de 2.000 cm cubi.

Guvernul a decis, totodata, ca persoanele fizice sa nu mai plateasca impozitul de 16% pe dobanzile pentru depozitele la termen, de la 1 ianuarie 2009, dar si acordarea unui stimulent de 1.000 de euro pentru firmele care angajeaza persoane ce se afla in somaj de peste trei luni.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: