Din zece romani plecati in Italia si Spania doar unul se gandeste sa revina in tara din cauza crizei

Data publicarii: 20-11-2008 | Diverse

Romanii de peste hotare nu vor invada Romania, numai o mica parte dintre ei gandindu-se se paraseasca tara gazda, iar liderii comunitatilor din Italia si Spania estimeaza ca este vorba de un maxim de 10% si ca aceasta problema este speculata nefondat in campania electorala.

"De bine, de rau ma descurc si aici, nu cred ca in Romania o sa imi fie mai bine" - aceasta pare sa fie atitudinea generala cu care romanii din Spania si Italia intampina criza financiara si perioada de recesiune. In ciuda zvonurilor tot mai des intalnite, care prevestesc o inevitabila "invazie" a sute de mii de romani de peste hotare, cu precadere din Spania si Italia, romanii care s-au "asezat" intr-o tara nu vor ridica asa usor ancora. Daca vor pleca, primii vor fi cei care au emigrat dupa 1 ianuarie 2007 si nu au apucat sa isi faca intre timp "un rost" sau "sa prinda radacini".

Romania, chiar daca inseamna "acasa", nu este o destinatie foarte atragatoare. Potrivit liderilor comunitatii de romani din Spania si Italia, cel mult 10% dintre romani vor lua decizia sa revina in tara, iar majoritatea vor astepta rezultatul alegerilor pentru a lua hotararea finala.

"Intr-adevar, se simte ca oamenii sunt mai ingrijorati, ca poate nu le mai este usor, dar trebuie luat in considerare ca romanii au o viata aici, s-au obisnuit, si-au adus familia, au dat copilul la scoala", a declarat Miguel Stefanescu Fonda, presedintele FEDROM (Federatia asociatiilor de romani din Spania).

Stefanescu estimeaza ca maxim 10% dintre romanii din Spania se vor intoarce in Romania. "Probabil ca multi vor lua decizia legata de intoarcrerea in tara si dupa ce vor vedea rezultatele alegerilor, dar oricum nu vorbim de mai mult de 10% dintre cei aflati aici. Ceilati 90% isi pun intrebari, se gandesc, dar vor alege sa ramana aici, pentru ca nici in Romania nu au niciun fel de garantie", sustine el.

O proportie  de 10% estimeaza pentru Italia si vicepresedintele PIR (Partidul Identitatea Romaneasca), Vicentiu Acostandei. "Cei mai multi care totusi se vor gandi sa vina acasa sunt cei care au venit dupa aderarea Romaniei la UE, dupa 1 ianuarie 2007, cei care nu au reusit intre timp sa isi faca un rost, cei care nu s-au asezat. Oricum, daca ar fi sa fac o estimare, cred ca foarte putini romani vor fi tentati sa plece, cel mult 10%", accentueaza reprezentantul PIR.

In plus, imigrantii romani din Italia nu vad nici ei de ce ar trebui sa-si stranga bagajele si sa revina pe meleagurile natale. "In Italia se resimte criza asa cum se resimte peste tot. Intr-adevar, sunt probleme, unii oameni isi primesc salariile mai tarziu, dar in tot cazul isi primesc banii. Eu sunt in mijlocul romanilor de aici, vorbesc cu ei si constat ca numai cei care nu au un loc de munca se gandesc ca se intoarca acasa. Cei care lucreaza si care si-au cladit o viata, care au casa, copii, familie, se gandesc ca nu are niciun rost sa se intoarca. De bine, de rau ma descurc si aici, in Romania nu mi-ar fi mai bine, se gandesc ei", asigura Iulian Manta, presedintele Asociatiei socio-culturale "Vocea Romanilor" din Italia si membru al Comitetului Executiv al FARI (Federatia Asociatiilor de Romani din Italia).

Vicentiu Acostandei, vicepresedintele PIR din Italia, spune ca actuala criza economica va avea un singur efect: ii va grabi sa vina acasa pe cei care isi propusesera sa stea pe termen scurt in Italia. "Nu am auzit de intentii de a veni acasa nici printre cunoscutii mei, nici printre romanii cu care vorbesc din cand in cand. Singurii care ar putea se se gandeasca sa revina in Romania ar fi cei care oricum nu planuiau sa stea pe termen lung in Italia, iar actuala criza pur si simplu le grabeste acesta decizie", explica Acostandei.

Romanii din Spania sunt constienti ca in Romania nu vor gasi raiul pe pamant. "Ganditi-va, este greu sa se intoarca in Romania unde trebuie sa dea un pachetel de cafea ca sa ii bage cineva in seama in spital, unde le ia o ora sa traverseze un sfert de oras...Ce mai, nu se intorc in rai! Romanii din Spania s-au obisnuit cu un standard de viata la care Romania va ajunge abia in 2-3 ani", puncteaza Fonda Stefanescu.

"Intr-adevar, se simte ca oamenii sunt mai ingrijorati, ca poate nu le mai este foarte usor, dar trebuie luat in considerare ca romanii au o viata aici, s-au obisnuit, si-au adus familia, au dat copilul la scoala", atrage atentia presedintele FEDROM.

Perspectiva din Italia este in acelasi ton: cei care se vor intoarce stiu ca in Romania nu vor gasi lapte si miere. "Criza este generala, extinsa in intreaga Europa. Oamenii stiu foarte bine ca in Romania nu vor gasi lapte si miere si atunci de ce se intoarca? Se vor confrunta acasa cu aceleasi probleme ca si in Italia", prevede Vicentiu Acostandei.

Iulian Manta, reprezentant FARI, atrage atentia ca in Italia se primeste un ajutor de somaj consistent. "Bineinteles, ajutorul de somaj se refera la cei care lucreaza legal si au contribuit mai mult de doi ani la bugetul de stat. In Romania ce faci cu un ajutor de somaj de 2 milioane? Cred ca multi romani isi spun ca decat acasa, mai bine mai fac eforturi aici", sustine Manta.

De asemenea, Manta este de parere ca "in principal, se vor intoarce acasa cei care au venit dupa 1 inauarie 2007, cei care nu s-au integrat si care nu si-au facut inca un rost".

Horia Cicortas, presedintele Forumului Intelectualilor Romani din Italia (FIRI), considera ca nu este usor de renuntat la viata din Italia si la standardele de viata de acolo. "Cei care au prins deja radacini aici, care au o casa, copii dati la scoala aici, care deja au inceput sa beneficieze de servicii sociale, toti acesti oameni se vor gandi de doua ori inainte sa ia decizia sa plece si nu prea cred ca o vor face. Nu e usor sa reunti la tot ce ai aici si acest lucru se reflecta si prin lipsa de succes a burselor locurilor de munca pentru Romania organizate in Italia", a atras atentia Horia Cicortas.

"Oamenii s-au obsnuit in Italia cu o anumita calitate a vietii. Un anumit standard al scolilor, al transportului etc. Ganduri de intoarcere si temeri s-ar putea sa aiba cei care sunt in Italia de putini ani", spune, la randul sau, presedintele FIRI .

Pe de alta parte, exista si voci in Italia care afirma ca situatia romanilor este precara si ca acestia nu au alta solutie decat sa vina in Romania. "Din pacate, in ultima vreme am identificat foarte multi romani ingrijorati, care si-au pierdut locurile de munca sau care risca sa si le piarda. Multi dintre ei muncesc la negru si nici macar nu pot beneficia de ajutor din partea statului italian. Ei se gandesc foarte serios sa revina acasa, pentru ca nu au de ales", a declarat Eugen Terteleac, presedintele Asociatiei Romanilor din Italia (ARI).

Cicortas a atras atentia ca speculatiile pe tema intoarcerii in masa a romanilor din Italia si Spania ar putea fi numai "artificii de campanie", de pe urma carora sa profite anumiti politicieni si sa isi adjudece aceasta tema. "Am auzit de oameni care vor sa plece, dar nu va fi o plecare in masa. Eu personal am prieteni care s-au intors, dar nu neaparat din cauza crizei, ci pentru ca li s-a parut ca au mai multe oportunitati in tara. Eu personal nu cred ca va fi o tendinta generala in acest sens. Bineinteles, este o constatare empirica bazata pe ceea ce simt, nu pe date statistice", a declarat Horia Cicortas, presedintele FIRI.

Totusi, Eugen Terteleac crede ca in cadrul reducerilor de personal care se vor face, romanii vor fi primele victime. "Romanii care muncesc legal au primit semnale de la angajatori ca se vor face disponibilizari, iar ei vor fi primii care vor fi dati acasa", a semnalat Terteleac.

Opinia sa nu este insa impartasita de ceilalti membri ai comunitatii romane. Astfel, Iulian Manta, reprezentantul FARI,  nu crede ca romanii sau imigrantii in general vor fi primele victime ale reducerilor de personal. "Se poate ca firmele sa anunte disponibilizari, dar romanul este un om muncitor, este apreciat pe piata muncii. Reducerile de personal nu se fac pe criterii etnice, ci in functie de performatele prefesionale, in functie de vechime. Exista speculatii pe acesta tema, dar cei care se simt astfel discriminati trebuie sa semnaleze cazurile la asociatiiile de romani", declara Manta.

Nici Vicentiu Acostandei nu este de parere ca angajatii romani vor fi primii disponibilizati, pentru ca, spune el, sunt muncitori valorosi. "Angajatorul stie ca romanii sunt valorosi, iar reducerile de personal nu se vor face in functie de cine este sau nu roman. Decizia se va lua in functie de criterii profesionale. Fiecare angajator isi va face niste calcule pur economice. Daca un roman este mai bun decat un italian si cere si mai putin, atunci cu siguranta romanul va ramane angajat", a subliniat el.

In Spania se pregateste o cercetare care sa reflecte in ce masura romanii vor reveni in tara

"Criza s-a manifestat zdravan in ultimul timp, dar nu stiu ce consecinte va avea aceasta pe termen mediu sau lung asupra economiei din Romania sau din Spania", a afirmat Miguel Stefanescu Fonda, presedintele FEDROM.

In acest sens, FEDROM pregateste un proiect de cercetare, mai ales le nivelul regiunii Madrid unde sunt cei mai multi romani, pentru a afla cati romani vor sa revina in tara, ce probleme intampina, cum pot fi ajutati. "Cercetarea va oferi o radiografie a situatiei in care se afla romani si a intentiilor lor", a explicat Stefanescu Fonda. FEDROM este in negocieri cu Ministerul spaniol al Muncii care s-a oferit sa sprijine acest proiect.

"Este atat in interesul Spaniei ca romanii sa se intoarca acasa - pentru ca astfel Spania ar putea sa se mai descarce si sa elibereze niste locuri de munca, dar si in interesul Romaniei, care are inca nevoie de forta de munca", a subliniat presedintele FEDROM.

Eugent Terteleac, presedintele ARI, este de parere ca romanii care se vor intoarce acasa nu vor creste rata de somaj din Romania. "Nu cred ca somajul va creste, pentru ca este de munca acasa. Clasa politica ar trebui sa fie foarte sensibila in legatura cu acest lucru si sa nu faca promisiuni false", spune Terteleac.

In ceea ce priveste opiniile potrivit carora tarile gazda ar avea de suferit, daca nu ar mai exista forta de munca straina, si ca ar trebui sa ia masuri de protectie ale imigrantilor, care cad primii victime ale crizei, acestea sunt doar "solidaritati aparente, declaratii populiste fara a oferi garantii concrete", crede Terteleac. In opinia lui sa, tarile gazda isi doresc de fapt sa elibereze locuri de munca "pentru ai lor". O dovada in acest sens este prelungirea de catre majoritatea vechilor membre UE a restrictiilor de pe piata muncii pentru romani, a subliniat presedintele ARI.

Ministrul Muncii din Romania declarase la inceputul lunii noiembrie ca piata fortei de munca din Romania poate asimila si pana la 500.000 persoane, in cazul in care acestea decid sa se intoarca din Spania si Italia anul viitor si ca nu exista riscul dublarii somajului in 2009. "Nu cred ca ar fi o catastrofa, daca s-ar intoarce in tara anul viitor 500.000 de romani din Spania si Italia, intrucat multi dintre acestia vor putea lucra la proiectele de infrastructura ce sunt anuntate pentru anul viitor. Din cate stiu eu, majoritatea celor care s-ar putea intoarce au lucrat in constructii si in agricultura, adica in sectoarele unde Romania inregistreaza cel mai mare deficit de forta de munca", a declarat Mariana Campeanu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: